Aproximativ 11 mii de angajați ai Complexului Energetic Oltenia vor beneficia în acest an de vouchere de vacanță. Acești angajați vor fi mult mai norocoși decât restul bugetarilor, deoarece vor primi mai mulți bani.
Vouchere de vacanță de 2.700 de lei
Mai exact, bugetarii vor primi suma de 1.450 de lei sub formă de vouchere de vacanță, iar angajații din Complexul Energetic Oltenia vor primi suma de 2.700 de lei ca vouchere.
Conform procedurii, salariații trebuie să completeze o cerere, iar după 30 de zile, suma de bani le este acordată.
Potrivit sindicaliștilor, majoritatea minerilor și energeticienilor au depus deja cererile respective și și-au primit drepturile financiare.
„Prima dată trebuie completată cererea, iar apoi intră banii în cont. Cred că 30 de zile durează până se face plata. În acest an, minerii și energeticienii au primit suma de 3.000 de lei brut, urmând a plăti un impozit de 10%” a declarat președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe.
Un grup de salariați ai Complexului Energetic Oltenia au organizat un protest ad-hoc la Casa de Pensii Gorj, reclamând faptul că legea care le acordă condiții speciale de muncă în sectorul minier și energetic și ar trebui să reducă vârsta de pensionare cu 13 ani nu este respectată
Mii de angajați își vor pierde locurile de muncă
În următorii ani, peste 4000 de angajați din Complexul Energetic Oltenia își vor pierde locurile de muncă, din cauza disponibilizărilor ce vor fi făcute treptat, dar în număr foarte mare.
Planul de restructurare al companiei de stat, convenit cu Comisia Europeană, prevede cel puțin 4.000 de disponibilizări doar anul acesta.
Alte câteva mii de disponibilizări vor fi făcute în următorii ani, astfel încât până în 2030 să rămână mai puțin de 3.000 de angajați în Complexul Energetic Oltenia. În acest moment, compania de stat are 12.000 de angajați.
Decizia a fost luată după ce s-a decis ca Complexul Energetic Oltenia s-a decis să închidă minele de lignit și să treacă la furnizarea de energie obținută din gaz metan și panouri solare. Dintre cei ce vor rămâne fără locuri de muncă, unii se vor pensiona, iar alții vor urma cursuri de recalificare.
La sfârșitul lunii aprilie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că există un plan de restructurare aprobat, care presupune investiţii de un miliard de euro, 1.300-1.350 de megawaţi pe gaz, 747 capacitate instalată de fotovoltaic şi încă două unităţi, la Rovinari și la Turceni, aflate în rezerva sistemului.