Deși peste 636.000 de fermieri au fost autorizați la plată până la 8 ianuarie 2025, mulți dintre aceștia nu au primit sumele așteptate în conturi, generând nemulțumiri față de APIA în rândul agricultorilor.
Fermierii și-au exprimat nemulțumirea față de anunțul APIA
Fermierii au reacționat la anunț, exprimându-și frustrările cu privire la întârzieri și lipsa fondurilor în conturi.
Agricultori precum Ghinea Dumitru și Tiberiu-Lorin Coatu au raportat că nu au primit nici măcar avansurile promise, iar alții, precum Tiberiu Mitrea, au pus sub semnul întrebării funcționarea sistemelor de plată ale APIA.
În răspunsurile oferite, APIA a explicat că procesul de efectuare a plăților este în desfășurare și se poate extinde, conform legislației, până la finalul lunii iunie 2025.
Instituția a subliniat că fermierii care nu au fost autorizați la plată până în acest moment sunt încurajați să ia legătura cu centrul local APIA responsabil pentru gestionarea cererii lor, conform Agroinfo.
De asemenea, aceștia pot trimite un e-mail către APIA, incluzând datele de identificare, pentru a obține informații suplimentare.
„Până la data de 08.01.2025 au fost autorizați la plată 636.065 fermieri la nivel național. Vă reamintim că perioada de efectuare a plăților se poate întinde, conform legislației, până la finalul lunii iunie 2025. În cazul în care nu ați fost autorizat la plată până în momentul de față, vă puteți adresa centrului local APIA care vă gestionează cererea sau puteți transmite un e-mail care să cuprindă datele dvs. de identificare pe adresa: relatii.cu.publicul@apia.org.ro”, a transmis agenția.
În ciuda acestor clarificări, mulți fermieri continuă să fie nemulțumiți
În ciuda acestor clarificări, mulți fermieri continuă să fie nemulțumiți, subliniind că întârzierile în plata subvențiilor afectează capacitatea lor de a susține activitățile agricole și de a accesa credite necesare.
„Arată bine, dar banii se plătesc sau doar se autorizează plata că eu nu am primit decât avansul!?”, s-a plâns un fermier, potrivit sursei menționate.
Amintim că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură funcționează în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale. Agenția administrează sistemul de certificate de export-import și garanții pentru importul și exportul produselor agricole, elaborează și implementează procedurile privind aplicarea sistemului de intervenție pentru produsele agricole.