Subvenția APIA majorată pentru crescătorii de animale
Crescătorii de animale din România vor beneficia de o subvenție bonus majorată din partea Agenției pentru Plăți în Agricultură (APIA), ce poate ajunge până la 300 de euro pe Unitate Vită Mare (UVM), în cazul creșterii suinelor din rasele Bazna și Mangalița, scrie agrointel.ro.
Decizia a fost confirmată printr-un ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), publicat în Monitorul Oficial pe 6 decembrie, care aduce modificări semnificative pentru fermierii care cresc animale de fermă din rase locale în pericol de abandon, în cadrul Programului Strategic 2023-2027.
Majorarea plății APIA pentru suinele din rasele bazna și mangalița
Astfel, pentru intervenția DR-03 – agro-mediu și climă, care înlocuiește pachetul 8 (P8) al măsurii 10 (M.10), fermierii vor înregistra o creștere semnificativă a cuantumului maxim, ajungând la 300 de euro/UVM, comparativ cu 176 de euro/UVM cât se acorda anterior.
Conform Ordinului MADR nr. 441/2024, fermierii care cresc animale în pericol de abandon beneficiază de o primă compensatorie anuală pentru femelele de reproducție de rasă pură, iar angajamentele voluntare se semnează pe o perioadă de 5 ani. Sumele acordate pentru alte specii rămân constante, însă subvenția pentru porcine se dublează. Plățile compensatorii sunt structurate astfel:
Ovime: 87 euro/UVM/an
Caprine: 40 euro/UVM/an
Bovine: 200 euro/UVM/an
Ecvidee: 200 euro/UVM/an
Porcine: 300 euro/UVM/an
Condițiile și rasele de eligibilitate pentru fermieri
Pentru a beneficia de aceste subvenții APIA, fermierii trebuie să respecte o serie de condiții, inclusiv menținerea angajamentului de agro-mediu pe 5 ani și respectarea cerințelor specifice ale programului. De asemenea, trebuie să țină evidența activităților agricole corelate cu cerințele de agro-mediu și să dispună de competențele necesare implementării angajamentelor.
Rasele locale în pericol de abandon, eligibile pentru plăți compensatorii, includ:
Ovime: Raţca, Merinos de Suseni, Merinos Transilvănean, Merinos de Cluj, Ţigaie (varietatea ruginie)
Caprine: Alba de Banat
Bovine: Sura de Stepă, Bivolul românesc
Ecvidee: Shagya Arabă, Lipiţan
Porcine: Bazna, Mangaliţa
O nouă subvenție APIA pentru fermieri începând cu 2025
Începând cu 2025, fermierii din România vor putea beneficia de o subvenție anuală din partea APIA de aproximativ 50 euro/hectar pentru menținerea de zone neproductive și înființarea de elemente de peisaj pe terenurile arabile. Aceasta face parte din ecoschema PD-28, care vizează un management sustenabil al terenurilor agricole.
Fermierii trebuie să îndeplinească condiții precum să fie activi, beneficiari ai plății BISS și să utilizeze o suprafață agricolă de minimum 1 ha. De asemenea, aceștia trebuie să aloce cel puțin 2% din terenurile arabile pentru zone neproductive sau elemente de peisaj, care vor fi verificate, mai mult aici.