Un aspect important este că noile burse se pot cumula cu cele sociale. Astfel, un student care provine dintr-o familie fără posibilităţi poate ajunge să obţină aproximativ o mie de euro lunar.
Burse noi pentru studenți
Ministerul Educaţiei a luat decizia de a majora bursele dedicate studenților pentru a reduce rata abandonului. Un alt avantaj este că o finanțare mai bună a studenţilor poate reduce stresul financiar. În acest fel, ei se pot concentra mai mult asupra performanței academice.
Creşterea burselor îi ajută să acopere cheltuieli esențiale, mai ales pe cei care provin din medii defavorizate sau din zone rurale. La cheltuieli esențiale intră:
- cazarea;
- mâncarea;
- materialele de studiu.
Mulți dintre tineri pot cumula aceste ajutoare
Mihnea Costoiu, rector Universitatea Politehnica București (UPB), a oferit mai multe explicații. În primul rând, el a subliniat că programul de burse este unul generos. De exemplu, o bursă de performanță și cea mai înaltă performanță este undeva la 3.300 de le, spune el.
Alt aspect important este că mulți dintre tineri pot cumula acest tip de burse. Astfel, pot lua o bursă de performanță, împreună cu o bursă socială, cu o bursă de mobilitate și cu una de companie.
În acest fel, un tânăr poate ajunge „undeva la 3, 4, 5.000 de lei pe lună”, a explicat rectorul.
„Oferim programe de burse semnificative, bursele noastre sunt generoase. O bursă de performanță și cea mai înaltă performanță este undeva la 3.300 de lei, o bursă de performanță undeva la 1.500 de lei, o bursă socială este undeva la 900 de lei.
Mulți dintre tineri pot cumula acest tip de burse, astfel încât să ia o bursă de performanță, împreună cu o bursă socială, cu o bursă de mobilitate și cu una de companie, un tânăr poate merge undeva la 3, 4, 5.000 de lei pe lună.”, a declarat Mihnea Costoiu la Antena 3.
Bursele pot să descurajeze migrarea studenților în alte țări
Un alt avantaj oferit de burse este că pot să descurajeze migrarea studenților în alte țări. Astfel, îi atrag să își continue studiile și eventual cariera în România.
Trebuie menționat că tinerii cu studii superioare sunt mai bine pregătiți profesional și mai probabil să contribuie pozitiv la economia țării.
Mai mult, susţinerea financiară duce şi la diminuarea abandonului şcolar. Amintim că aproximativ 50% dintre studenţi renunţă la facultate.
Motivul principal este lipsa banilor. Cei mai mulți studenți care renunță fac acest lucru încă din primul an de studii.