Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță un ajutor semnificativ pentru fermierii din România. Potrivit explicațiilor oferite de el, este vorba despre un nou sprijin, de 50.000 euro și 200.000 euro pe fermă.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a întâlnit duminică, 13 octombrie, cu zeci de fermieri în târgul organizat în mijlocul municipiului Slatina, cu ocazia Zilei Recoltei.
Florin Barbu s-a întâlnit cu zeci de fermieri
Cei mai mulți fermieri care au participat la eveniment au fost din Olt, județul de unde au fost depuse cele mai multe dosare pentru programul național „Tomata”.
Astfel, sectorul legumicol a fost și cel mai bine reprezentat în cadrul târgului. Asociația Tinerilor Fermieri, organizatorul târgului, i-a scos în față pe producătorii de legume care, pe lângă programul „Tomata”, au accesat cu ajutorul organizației și alte programe finanțate din fonduri europene.
Aceștia au reușit să-și modernizeze solariile și au prezentat rezultate impresionante.
Ministrul și-a început vizita în târg cu legumicultorii
Ministrul și-a început vizita în târg cu legumicultorii. Astfel, el a primit mai multe laude după ce a oferit acestui sector un punctaj suplimentar la depunerea proiectelor de finanțare.
În acest fel, sute de tineri fermieri legumicultori au avut acces la fonduri de 70.000 euro/proiect, bani pentru modernizarea fermei.
Florin Barbu a anunțat cu această ocazie și un ajutor semnificativ, acordat în acest an și anul viitor. Este vorba despre 50.000 euro și 200.000 euro acordați pe fermă.
„Mai avem și anul acesta, și anul următor, un nou sprijin de 50.000 euro și de 200.000 euro pe fermă, punctajul va fi, exact cum a fost și la aceste proiecte, direct în bazinul legumicol”, a explicat ministrul.
Programul „Tomata” va trece prin mai multe modificări
Ministrul a oferit apoi informații despre cum va fi modificat programul „Tomata”. Potrivit acestor explicații, s-a decis ca pentru fiecare 1.000 m.p. de solar cultivați cu legume să se acorde un sprijin de 1.500 euro.
Condițiile din program care stipulau că ajutorul se acordă unui fermier doar pentru 1.000 m.p., indiferent cât de mare era suprafața cultivată cu tomate. Din acest motiv, s-a ajuns ca cele mai multe ferme să fie divizate și predate între membrii familiei. Astfel, au putut beneficia de sprijin pentru fiecare 1.000 m.p. cultivați.
Modificări vor fi și în privința legumelor cultivate, impunându-se ca pe doar 50% din suprafață să fie tomate. Restul de 50% vor putea să fie cultivat cu alte legume.
„De anul viitor, din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii din bazinele legumicole din ţară, vom finanţa fiecare mie de metri pătraţi, practic vom face o finanţare cu o obligativitate ca 50% să fie tomată, iar restul alte legume în spaţii protejate. Practic, finanţarea va fi undeva la 1.500 de euro pe fiecare mie de metri pătraţi, ne dorim foarte mult ca fermele să se dezvolte şi să nu mai fie divizate în sere şi solarii de câte 1.000 de metri pătraţi”, a mai spus Florin Barbu.
Pentru al doilea ciclu al Programului Tomata, care este în prezent în derulare, fermierii vor beneficia de un sprijin de 1.000 de euro pentru o suprafaţă cultivată cu legume în spaţii protejate de 1.000 de metri pătraţi.
La rândul lui, președintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri Olt, Florin Ciobanu, a făcut mai multe declarații. El a spus că aproximativ 20% dintre proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri sunt din judeţul Olt. Aici sunt 360 de tineri fermieri beneficiari ai acestui program.