Situatia de anul trecut, cand pentru prima data balanta de plati a consemnat iesiri de valuta pe cai nedetectate sau ilegale, tinde sa devina si mai grava anul acesta. La finele lunii februarie, contul de erori si omisiuni avea un sold negativ record, de 431 milioane de dolari, reprezentand mai mult de jumatate din valoarea intregului an 2002. Iesirile de capital peste asteptarile analistilor au fost semnalate si in ultimul raport realizat de Fondul Monetar International in urma celei de-a treia evaluari din cadrul acordului stand-by.
Zonele prin care ies acesti bani nu au fost pana acum identificate in totalitate. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, spune ca o prima explicatie a sumei mari de la erori si omisiuni poate fi gasita in faptul ca anul acesta companiile multinationale nu si-au mai reinvestit profitul in Romania, ci au preferat sa repatrieze dividendele. „Repatrierea dividendelor nu se inregistreaza metodologic in contul de capital, asa cum se intampla cand se reinvesteste profitul, intrucat reprezinta o plata curenta”, precizeaza Isarescu. O a doua explicatie este legata de volumul investitiilor straine directe care, potrivit calculelor BNR, este mai mic decat cel care apare in statistica oficiala de pana acum. La acestea se adauga efectele liberalizarii contului de capital, care a fost urmat la inceputul acestui an de iesiri neidentificate de statistica. „Este posibil sa se fi si iesit cu sacul de bani din tara, asa cum intrau in anii anteriori muncitorii care lucrau in strainatate, dar despre aceasta nu avem informatii”, arata Isarescu.
Reprezentantii Oficiului National de Combatere a Spalarii Banilor spun ca in primele luni ale anului au fost depistate iesiri ilegale de valuta in valoare de peste 50 milioane de dolari. Acestora li se adauga 100 milioane de dolari rezultati din afaceri ilegale, dar si o suma inca nedeterminata clar, rezultata din iesiri valutare ale rezidentilor in Romania. „Credem ca in jur de 100 milioane de dolari au fost scosi din tara cu ajutorul cazinourilor. Aproximativ 190 de companii cu capital strain inregistrate in Romania, precum si in jur de 40 de firme de tip off-shore au facut iesiri valutare nejustificate in valoare de peste 50 milioane de dolari, dar aceasta valoare nu se refera doar la primele doua luni ale anului, ci la perioada septembrie 2002 – aprilie 2003”, ne-au explicat reprezentantii Oficiului.
O alta modalitate, des folosita in ultimii ani, prin care capitalul strain poate parasi Romania este aceea a exporturilor acoperite prin importuri. O firma care importa materie prima in valoare de 10 milioane de euro, platita prin acreditiv bancar extern, se obliga sa-si achite obligatiile cu banii rezultati din exportul ulterior. In final, banii aferenti operatiunii de export nu se mai intorc in tara, ci la banca straina, ramanand cel mai probabil in contul firmei.
Primul efect al iesirilor de capital din primele luni a fost vizibil pe piata valutara. „S-a creat o presiune pe cursul de schimb, in special incepand cu luna martie”, spune Mugur Isarescu. Astfel, daca in aceasta perioada cumpararile de valuta de la clienti ale bancilor depaseau de regula vanzarile, clientii avand nevoie de lei pentru plata primelor de sarbatori, raportul s-a inversat, raportul cumparari/vanzari ale bancilor ajungand la un deficit de 150 milioane euro in aprilie. In conditiile unei oferte reduse de valuta, nici BNR nu a avut ce cumpara din piata valutara.

Iesirile de bani au lasat piata fara valuta

· Presiunile pe cursul de schimb, in urma iesirilor mari de valuta pe cai necunoscute, au inceput sa se simta din luna martie.
· Deficitul dintre cumpararile de valuta efectuate de banci de la clienti si vanzarile catre acestia a depasit 150 milioane de euro in aprilie.
· BNR nu a mai cumparat valuta in aceasta perioada, situandu-se cu activele externe nete sub limita minima stabilita in acordul cu FMI.