Creşterile cotaţiilor bursiere nejustificate de situaţiile financiare ale companiilor sunt alimentate de autorităţi prin acţiunea inflaţionistă de tipărire a banilor.

Luna aceasta, s-a împlinit un an de când asistăm la o creştere constantă a burselor, la preţuri ce sunt departe de situaţia financiară reală a companiilor listate. Valoarea indicatorului P/E pentru indicii americani S&P 500 şi Dow Jones Indus Avg este astăzi de 18,43 şi, respectiv, 15,94 puncte.

Ce împrejurări speciale permit investitorilor să plaseze întotdeauna mai mulţi bani în acţiuni al căror preţ se îndepărtează tot mai mult de cursurile ce reflectă situaţia financiară a companiilor? Răspunsul îl găsim la autorităţile monetare importante, în acţiunea lor de tipărire a banilor, ce pot fi investiţi la bursă.

Marii jucători – în special băncile de investiţii cu disponibilităţi semnificative – se bucură de un acces prioritar la aceste cantităţi suplimentare de bani, ce iau naştere din nimic. Ei pot participa la jocul de la bursă, fără a trebui să-şi bată capul pentru a afla dacă îşi vor putea vinde acţiunile la un curs superior celui la care au cumpărat. Investitorii au intrat la cumpărare fără a fi preocupaţi de situaţia financiară a companiilor, cu unica speranţă de a găsi mai târziu cumpărători încă şi mai optimişti decât ei.

Inflaţia alimentează speculaţia

Atâta timp cât autorităţile monetare vor produce noi cantităţi de monedă vor exista întotdeauna persoane care să investească sume mai ridicate, întrucât anticipează cu încredere o inflaţie viitoare. E de înţeles astfel de ce, într-un context inflaţionist, profiturile viitoare ale companiilor devin tot mai lipsite de semnificaţie pentru cursul acţiunilor.

Cursul obişnuit al evenimentelor este următorul: autorităţile monetare distribuie moneda nou-creată cercurilor ce le sunt apropiate şi, de aici, ea se propagă treptat în celelalte sectoare ale economiei. Creşterea preţurilor, evidentă la început în câteva sectoare, de exemplu la bursă, se răspândeşte în celelalte sectoare, cu o anumită întârziere temporală.

Ce urmează: tiparniţa nu se va opri, ceea ce va alimenta speculaţia financiară (această soluţie nu poate însă continua la nesfârşit, întrucât inflaţia se răsfrânge de acum direct asupra tuturor celorlalte preţuri şi determină creşterea ratelor dobânzii), sau se va opri şi, în acest caz, devine inevitabilă corecţia preţurilor acţiunilor la situaţia financiară reală a companiilor. Este doar o chestiune de timp.

Într-un context inflaţionist, profiturile viitoare ale companiilor devin tot mai lipsite de semnificaţie pentru cursul acţiunilor pe piaţa de capital.
Leonard Vişan, general manager Investica