Pe câmp, în grajduri, în mijlocul animalelor, acolo are loc adevărata agricultură. Banii se câştigă din grânele de pe ogoare şi din laptele muls de la vaci şi oi, nu din hârţoagele învârtite la Bruxelles.

În 2007, peste tot auzeai că oamenii făceau bani din imobiliare. Acum, agricultura este pe val. Auzi în stânga și în dreapta că agricultura este profitabilă. În ideea de a se îmbogăți peste noapte, mulți orășeni au plecat la țară să găsească rețeta succesului către profituri amețitoare, așa că ne-am trezit peste noapte cu melcării, ferme de struți și plantații de lavandă. Mulți au încercat marea cu degetul, poate vor da de o comoară nebănuită. Dar ce nu au înțeles mulți este faptul că sumele îmbucurătoare de la Comisia Europeană nu sunt date pentru a crea o agricultură falsă, ci sunt fonduri menite să-i ajute pe cei care muncesc cu adevărat pe câmp, pe cei care mulg vacile și oile, pe cei care știu cum miroase capra din fermă și pe toți cei care vor să facă treabă.

Mulți au încercat tot felul de idei numai să prindă fondurile europene. Tocmai pentru că Uniunea Europeană a încurajat culturile de nișă prin sume atractive s-a ajuns la un boom pe astfel de plantații. Însă, țara noastră nu este una potrivită culturilor respective, de aceea cerealele cu tradiție precum grâul, orzul, ovăzul și fermele de oi, vaci și capre rămân cele mai profitabile dacă se muncește din greu.

În condiţiile în care agricultura este un domeniu solicitant din punct de vedere fizic, atunci ar trebui ca în acestă zonă să rămână agricultorii dispuşi să muncească din zori până în noapte. Cele mai bune lucruri se realizează atunci când fermierii sunt la firul ierbii și analizează de la cum arată solul, până la cum iese laptele sau brânza. Aşadar, agricultorul care merită sprijinul din partea UE este cel care chiar vrea să creeze niște locuri de muncă, sau să înfiinţeze o fermă în mod real.