Lovitură puternică pregătită de Ucraina împotriva rușilor a căror avere a fost confiscată ca urmare a războiului din Ucraina. Premierul ucrainean, Denys Shmyhal, a spus că bunurile confiscate ale Rusiei și ale oligarhilor ruși ar trebui folosite pentru a ajuta la refacerea Ucrainei.

Premierul ucrainean a susținut că reconstruirea țării sale devastate de război ar costa aproximativ 750 de miliarde de dolari. Oficialul de la Kiev a vorbit la deschiderea unei conferințe internaționale din Elveția.

”Considerăm că sursa cheie de redresare ar trebui să fie bunurile confiscate ale Rusiei și ale oligarhilor ruși. Autoritățile ruse au declanșat acest război sângeros, au provocat această distrugere masivă și ar trebui să fie trași la răspundere pentru asta.”

Shmyhal a estimat că activele înghețate ale Rusiei se ridică la între 300 și 500 de miliarde de dolari. Într-o intervenție video, Zelenski a spus că reconstrucția Ucrainei nu este ”sarcina locală a unei singure națiuni”, ci mai degrabă „o sarcină comună a întregii lumi democratice”.

Guvernul elvețian a început să ridice din sancțiunile pe care le-a impus asupra oligarhilor ruși

Amintim că în 14 mai, Guvernul elvețian a început să ridice din sancțiunile pe care le-a impus asupra oligarhilor ruși. Astfel, valoarea activelor rusești înghețate în Elveția a scăzut la 6,3 miliarde de franci elvețieni. Guvernul din Elveția a raportat atunci că valoarea activelor înghețate rusești a scăzut la 6,3 miliarde de franci elvețieni. Scăderea vine după ce, de la începutul lunii aprilie, guvernul elvețian a eliberat active de aproximativ 3,4 miliarde de franci, care erau blocate provizoriu, și a înghețat altele în valoare de 2,2 miliarde de franci.

Cifra a marcat o scădere față de fondurile de aproximativ 7,5 miliarde de franci elvețieni pe care guvernul a raportat că au fost înghețate la 7 aprilie. Oficialul guvernamental Erwin Bollinger a precizat că fondurile nou înghețate – 2,2 miliarde de franci – au fost mai puține decât cele care au fost eliberate.

„Nu putem îngheța fonduri dacă nu avem suficiente motive”, a declarat, un oficial de rang înalt din cadrul agenției Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), care supraveghează sancțiunile.

O anchetă realizată în anul 2020 de către Novaia Gazeta, un ziar independent din Rusia închis recent de instituția rusă de cenzură a presei, Roskomnadzor, arată care este situația nivelului de trai în Rusia, dar și ce sume de bani ajung să dețină marii oligarhi și politicieni. Potrivit sursei citate, 500 de oligarhi şi politicieni au la un loc averi mai mari decât tot ce are 99,8% din populaţia adultă. În același timp, un lucru pe care nu multă lume îl știe este faptul că toaleta cu apă curentă este un vis pentru 20% din ruşi.