Persoanele care vor să acceseze un credit prin programul „Prima Casă“ pentru achiziţia de locuinţe noi, unde plafonul de garantare este de 70.000 euro, vor primii banii de la bancă în funcţie de stadiul de construcţie al proiectului. Plafonul mărit se aplică doar locuinţelor construite în baza autorizaţiilor eliberate după data intrării în vigoare a hotărârii.

„Primesc o garanţie cu care merg la bănci, iar băncile eliberează banii pe stadii de execuţie. Deci nu mai primesc o promisiune de garantare, ca până acum, pe baza căreia trebuie să-şi finanţeze singuri şi numai la sfârşitul construcţiei ca până acum. Îi primesc (banii – n.r.) în mod normal, cum se desfăşoară orice lucrare de construcţii, pe stadii de execuţie”, a spus ministrul de Finanţe Sebastian Vlădescu după şedinţa de guvern.

La mâna băncilor

Modificarea ce vizează achiziţia de locuinţe construite de la zero va avea succes numai în cazul în care băncile vor fi dispuse să îşi asume riscul unei creşteri a expunerii pe sectorul imobiliar. Conform datelor Kiwi Finance, anul trecut, rata medie de aprobare a dosarelor pentru credite ipotecare venite din partea persoanelor fizice a fost de 53%.

„În 2009 s-a pierdut apetitul pentru credite din lipsa unei predictibilităţi“, a declarat Adrian Jantea, retail manager în cadrul BRD.

Potrivit Kiwi Finance, anul trecut, unele bănci au fost efectiv închise, fără nici un credit eliberat pe segmentul de retail timp de 15 luni.

„Acum ne confruntăm cu o criză de încredere. Băncile au abuzat de elanul consumatorist al românilor din 2007. Statul român a fost principalul client al băncilor în această perioadăs. De ce să mai acorde credite pe piaţă, când aveau un asemenea client“, a spus analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu.

„Prima Casă“ în grup are nevoie de teren

Sebastian Vlădescu a mai anunţat că o condiţie esenţială în cazul construcţiilor în asociere este ca persoanele să deţină un teren în comun, fără să fie necesar ca asocierea să aibă o formă juridică.

Ministrul Finanţelor a precizat că nu există un număr limită de case care pot fi construite pe terenul deţinut în comun de către persoanele asociate.

Garanţii de 75.000 euro vor fi acordate pentru cumpărători organizaţi în asociaţii fără personalitate juridică, constituite din minimum şapte beneficiari, şi care doresc să achiziţioneze tot locuinţe care încep să fie construite după data intrării în vigoare a hotărârii de guvern.