„Solicit autorităţilor locale ca, acum, la început de an, când sunt aprobate şi repartizate bugetele locale, să aloce cel puţin 3% din fonduri pentru unităţile sanitare preluate”, a spus ministrul. „Au trecut șase luni de la descentralizare, autorităţile locale au putut să se implice administrativ şi cred că este timpul  să se implice şi financiar”, a adăugat el, subliniind ideea că descentralizarea înseamnă nu numai fonduri de la Bucureşti, ci şi fonduri de la nivel local.
 
Ministerul Sănătăţii a luat măsuri de descentralizare a resurselor financiare la nivel teritorial, astfel încât mai multe fonduri să rămână în teritoriu. În acest sens, un procent de 60% din contribuţiile persoanelor fizice şi juridice colectate la Fondul Naţional Unic de Sănătate într-un judeţ va reveni acelui judeţ.
Mai mult, conform informațiilor furnizate de biroul de presă al ministerului, începând din luna ianuarie, casele de asigurări de sănătate nu vor mai deconta cheltuielile de personal care depăşesc nivelul de 70% din totalul cheltuielilor spitalelor. În acest fel, bugetele unităţilor sanitare vor putea fi echilibrate şi cheltuite mai eficient.
 
Anul trecut au fost transferate autorităților locale 370 de spitale din totalul de 435 existente la nivel național. Au rămas în reţeaua Ministerului Sănătăţii unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judeţene de urgenţă (cele din centrele universitare importante), spitalele cu profil de psihiatrie şi  spitale monospecialitate.