ANAF a notificat 15.000 de firme pentru probleme cu fișierul SAF-T

ANAF a trimis notificări către companiile care nu au depus D406 – Fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) sau care au trimis informații incorecte. Marți, 20 august, au fost expediate 15.023 de astfel de notificări.

În prezent, experții fiscali și contabilii se plâng pe forumuri că multe dintre notificări conțin erori. Cornel Grama, consultant fiscal, a declarat că a primit trei notificări, dar nu a fost informat despre specificul problemelor.

El a observat că unor destinatari li s-au atașat fișiere detaliate care explică erorile, însă în cazul său nu a primit asemenea informații, doar notificarea în sine.

Fiscul a explicat că notificările au fost trimise contribuabililor pentru a corecta inadvertențele observate în datele raportate și că acestea includ rapoarte detaliate despre tranzacțiile neconforme, care sunt anexate la documentele PDF trimise.

„Eu am primit vreo 3, dar nici nu au spus ce nu e bine. Unora văd ca le-au atașat ceva fișier și le zice ce nu-i bine. La mine… nimic, doar notificare. Dacă nu erau bune, de ce am recipisa validă? Nu trebuia să-mi zică atunci că nu e ok?”, a declarat Cornel Grama, pentru HotNews.ro.

Fiscul spune că notificările au fost transmise „către contribuabilii unde s-au constatat inadvertențe la nivelul datelor cuprind și rapoarte detaliate ale tranzacțiilor neconforme, anexate la documentul PDF transmis (pentru accesarea acestora se verifică anexele din aplicația cu care se vizualizează PDF-ul primit)”.

ANAF, venituri, Fisc
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

SAF-T facilitează interacțiunea dintre contribuabili și ANAF

Fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) reprezintă un format electronic standardizat internațional destinat transmiterii rapoartelor fiscale și a informațiilor privind TVA-ul de la contribuabili către autoritățile fiscale. SAF-T este un standard global pentru schimbul electronic de date contabile între companii și organizații și autoritățile fiscale.

Fiscul reamintește că acest standard a fost dezvoltat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) în 2005 și a fost îmbunătățit de-a lungul timpului, versiunea actuală fiind OECD SAF-T 2.0.

Conform sursei menționate, SAF-T facilitează interacțiunea dintre contribuabili și ANAF, permițând ANAF să efectueze verificări electronice și reducând necesitatea inspecțiilor fiscale pe teren.

Implementarea raportării SAF-T se realizează treptat: este obligatorie pentru contribuabilii mari începând cu 2022, pentru cei mijlocii din 2023 și pentru contribuabilii mici din 2025.

Nerespectarea termenelor legale pentru depunerea Declarației informative D406 sau transmiterea acesteia în mod incorect sau incomplet poate atrage sancțiuni, conform articolului 337 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Sancțiunile sunt următoarele:

  • amendă între 1.000 și 5.000 lei pentru nedepunerea declarației în termenul legal;
  • amendă între 500 și 1.500 lei pentru depunerea de declarații incorecte sau incomplete.