ANAF s-ar putea unifica cu Autoritatea Vamală
Ministerul Finanțelor, Tanczos Barna, se gândește să reorganizeze atât structura internă, cât și instituțiile din subordine, cum ar fi ANAF și Autoritatea Vamală. El ar putea reunifica Vama cu ANAF, având în vedere că acest lucru ar putea reduce cheltuielile statului.
Între anii 2013 – 2022, Autoritatea Vamală a fost parte din ANAF. Oficialul român va analiza curând dacă cele două instituții ar trebui să rămână separate sau nu. Momentan, nu s-a luat o decizie. Situația este mai complicată deoarece Vama a fost parte din ANAF, dar acum este separată.
Ministrul Finanțelor vrea să înțeleagă exact de ce e bine ca cele două instituții să funcționeze separat, având în vedere că fac cam aceleași lucruri. Acesta crede că ar putea să colaboreze din nou în aceeași instituție. Totuși, nu s-au luat încă decizii. El analizează mai multe reorganizări, dar este prea devreme pentru a discuta despre ele, având în vedere că ANAF și Autoritatea Vamală Română (AVR) sunt structuri mari, cu aproximativ 20.000 de angajați.
„Lucrurile sunt un pic mai complicate la Vamă. Ei au fost în ANAF, nu mai sunt în ANAF. Va trebui să înțeleg exact de ce aceste sisteme este bine să funcționeze independent, pentru că fac același lucru practic. Au fost împreună și ar putea să lucreze împreună în aceeași instituție în continuare. Dar nu sunt luate decizii.
Eu trebuie să înțeleg de ce au fost separate și care sunt avantajele și plusul adus de această separare, pentru că dacă au putut să funcționeze împreună, de ce nu ar putea să funcționeze împreună și în continuare, dacă tot vorbim de comasări?
Iau în calcul multe reorganizări în instituție, dar este prematur să discutăm despre ele. O să facem o analiză completă. Acestea sunt structurile mari (ANAF și AVR, n.r.) și aici lucrurile sunt … vorbim de 20.000 de oameni”, a declarat el în cadrul unui interviu acordat pentru Profit.ro.
În 2013, activitatea Vămii a fost integrată în ANAF, unde a funcționat ca Direcția Generală a Vămilor. În anul 2022, Executivul a decis să despartă din nou Vama de ANAF, înființând Autoritatea Vamală Română (AVR).
Structurile regionale ale Fiscului nu mai au rolul principal în administrarea fiscală, ci se ocupă doar cu coordonarea și planificarea la nivel regional. Acum, se analizează dacă aceste structuri mai sunt necesare în forma actuală, având în vedere că coordonarea și planificarea ar putea fi realizate eficient și din București, mai ales într-o lume digitalizată, unde datele sunt centralizate și pot fi gestionate mult mai ușor.
La Antifraudă, vor fi păstrate structurile regionale
La Antifraudă, ministrul Finanțelor vrea să păstreze structurile regionale pentru a coordona mai bine acțiunile de verificare. Oficialul român consideră că Antifrauda trebuie să fie o instituție foarte eficientă, bazată pe principii clare, cum ar fi identificarea rapidă a problemelor. Analizele de risc și tehnologia sunt esențiale în acest proces.
El a văzut propunerea de a muta Antifrauda la nivel județean, dar nu este de acord cu acest lucru. Tanczos Barna consideră că Antifrauda trebuie să rămână la nivel regional sau național pentru a coordona corect activitățile, inclusiv analiza de risc.
„Antifrauda, de asemenea, trebuie gândită și trebuie să fie o instituție foarte eficientă, pe principiul punct ochit, punct lovit. Iar aici analizele de risc și sistemele informatice ajută foarte mult. La Antifraudă am văzut că există o propunere de descentralizare la nivelul județelor a Antifraudei, eu nu aș fi de acord cu acest lucru.
Sunt scenariile de discuție, Antifrauda regională să fie dusă la nivel județean. Acolo eu nu voi fi de acord, pentru că Antifrauda trebuie să fie deasupra județelor, inclusiv analiza de risc, coordonarea, planificarea…”, a punctat oficialul român.