Subvențiile APIA ajung la fermierii români în maxim o săptămână

Plata efectuată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajunge în conturile fermierilor în cel mult o săptămână.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) Adrian Pintea a anunțat situația plăților pentru subvenții. Fermierii care așteaptă plata pentru Sprijinul Cuplat Vegetal vor primi banii în cel mult o săptămână.

În această perioadă, APIA achită subvențiile pentru campania 2023. Pentru sprijinul cuplat vegetal, deja s-au plătit trei centralizatoare. Funcționarii APIA vor finaliza și această plată în cel mult o săptămână.

Adrian Pintea
Adrian Pintea (SURSA FOTO: Facebook, Adrian Pintea)

Au fost suplimentate anumite plafoane

El și directorul general al APIA au estimat că sumele vor fi închise în maxim o săptămână. Pe lângă sprijinul cuplat în sectorul vegetal, care vine întotdeauna mai târziu și este ultima plată a cererii pentru 2023, au fost suplimentate și alte scheme.

Din moment ce au rămas fonduri neutilizate, el și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, plus autoritatea de management, au hotărât să suplimenteze anumite plafoane, transmite agrointel.ro.

Florin Barbu
SURSA FOTO: Facebook, Florin Barbu

În noul PNS (Planul Național Strategic) se poate merge pe plafonul minim sau pe plafonul maxim. Unde s-a acordat minim, s-a mers până la plafonul maxim, pentru a suplimenta sumele.

Scopul a fost ca România să nu piardă niciun euro și să nu fie necesară rambursarea către comisie a sumelor neutilizate.

Până acum, APIA a efectuat plăți pentru 95% dintre fermierii eligibili, ceea ce permite țării noastre să transfere sume în conturi și după data de 30 iunie, termenul limită oficial pentru finalizarea plăților.

„Am estimat împreună cu directorul general al APIA că undeva în maxim o săptămână vor închide și aceste sume. Iar pe lângă sprijinul cuplat în sectorul vegetal, care știm că întotdeauna vine mai târziu, fiind ultima plată a cererii pentru 2023, am mai suplimentat și alte scheme.

Pentru că au mai rămas fonduri și ca să nu rămână banii neutilizați împreună cu domnul ministru, Florin Barbu, și cu Autoritatea de management am luat hotărârea să suplimentăm anumite plafoane, pentru că știm că acum în noul PNS poți merge pe plafonul minim sau maxim.

Și eu unde am acordat minim s-a mers până la acordarea plafonului maxim, astfel încât am suplimentat și aceste sume. De ce? Tocmai ca România să nu piardă niciun euro, că ar fi fost păcat să rambursăm Comisiei sumele neutilizate”, a explicat Pintea în cadrul emisiunii TV „Agrostrategia”.