Eşti politician prins candid în mijlocul crizei, speriat de nervii alegătorilor care o duc tot mai rău? Nu te resemna! E momentul să te afirmi!
Primul pas: inventează un duşman, demască-l drept vinovat pentru problemele din economie. Canalizează activ nemulţumirea publică, nu o lăsa să alunece spre zona autorităţilor şi a politicienilor!
Bogaţii ar trebui să fie prima ta ţintă. E clasic, nu dă greş: cere taxe suplimentare pe avere şi amenzi de circulaţie proporţiona-le cu grosimea portofelului la aceeaşi încălcare a legii. Nu te lăsa intimidat dacă nu pot fi adoptate astfel de aberaţii legislati-ve. Vei rămâne în mintea oamenilor ca Robin Hood din Palatul Parlamentului.
Caută şi alte zone sensibile! În agricultură, poţi apăra cel mai bine patria de duşmani imaginari! Ajută micii producători să-şi vândă recolta închizând duminica hipermarketurile „concurente“. Porneşte războiul cu ţăranii leneşi, care nu-şi lucrează pământul sau sabotează progresul agricol refuzând să vândă ori să-şi comaseze terenurile! Anunţă că-i vei „eficientiza“ forţat cu impozite mai mari şi câştigi de partea ta măcar orăşenii: spune-le că taxele mai mari de la ţară îi vor ajuta pe ei să mănânce mai ieftin!
Fereşte-te însă să acuzi lipsa întreprinzătorilor reali în agricultură! După ce ai convins agricultorii că pot supravieţui doar ca asistaţi ai statului, dependenţi de subvenţii, nu-i enerva aiurea arătându-le că şi piaţa lor are nevoie de altceva. Mai bine nu risca… Ți-ar putea indica şi ei principalul dăunător al spiritului antreprenorial: reglementările care au ucis demult ideea de piaţă, impunând preţuri fixe, restricţii cantitative la import şi cote de producţie. Iată un „duşman“ cu care nu vrei să te lupţi! Dacă eşti totuşi provocat, taie discuţia cu replica imbatabilă: aşa e în UE!
Nu fugi însă de noile tendinţe! Susţine curentul bio! Demască duşmanul care ţine în loc agricultura ecologică: preferinţa iresponsabilă a unor oameni pentru mâncarea nesănătoasă. Loveşte-o cu o taxă şi salvezi şi sistemul de sănătate de un inamic: obezitatea.
Sfat esenţial: nu te teme de ridicol, chiar dacă până acum ai părut decent! Nu-l lăsa pe Vadim să culeagă singur roadele frustrării populaţiei! În astfel de vremuri, cu cât mai aberantă îţi va fi propunerea, cu atât vei fi mai mult băgat în seamă şi luat în serios de analişti. Colegii tăi parlamentari, care propuneau cândva folosirea rezervei valutare a BNR pentru silozuri de cereale, nu au avut aşa o şansă. Erau vremuri calme şi n-au cules decât ironii în ştiri de cinci rânduri sau menţiuni în topul perlelor. Tu poţi mai mult acum! Te poţi lăfăi în talk-show-uri, şi cineva îţi va supune aberaţiile unui sondaj de opinie. Da, intuieşti bine, îţi va fi surprinzător de favorabil şi îl poţi folosi ca stindard la viitoarele alegeri.