Banii SIF-ului se cheltuiesc in familie

Presedintele SIF Moldova, Alexandru Matei, a facut mai multe propuneri catre AVAB pentru plata acestor sume. Presedintele AVAB, Ionel Blanculescu, spune insa ca variantele propuse de administratorii SIF nu au fost acceptate. "Au venit la mine cu mai multe formule financiare in care implicau fonduri de investitii, actiuni sau cine stie ce increngaturi financiare. Nu am acceptat astfel de formule. In prezent, putem afirma ca sumele aflate in conturile SIF blocate la banci, adica aproximativ doua m

Presedintele SIF Moldova, Alexandru Matei, a facut mai multe propuneri catre AVAB pentru plata acestor sume. Presedintele AVAB, Ionel Blanculescu, spune insa ca variantele propuse de administratorii SIF nu au fost acceptate. „Au venit la mine cu mai multe formule financiare in care implicau fonduri de investitii, actiuni sau cine stie ce increngaturi financiare. Nu am acceptat astfel de formule. In prezent, putem afirma ca sumele aflate in conturile SIF blocate la banci, adica aproximativ doua milioane de dolari, sunt pe cale de a intra in conturile AVAB. Practic, acesti bani nu mai apartin SIF Moldova la aceasta data. Pentru diferenta de aproape patru milioane de dolari vom incheia un contract de esalonare a platilor pentru urmatorii doi ani, astfel incat valoarea actiunilor SIF la bursa sa nu sufere o cadere brusca”, a precizat Blanculescu.
Datoriile SIF Moldova catre AVAB provin din avalizarea unor bilete la ordin de catre FPP Moldova, in perioada in care la conducerea FPP se afla Corneliu Iacobov. Biletele la ordin au folosit drept garantie pentru o serie de afaceristi care au obtinut credite de la Bancorex si Bankcoop. La inceputul anului 1997, litigiile in care era implicata SIF Moldova, pornind de la avalizarea acestor bilete la ordin, insumau 29,6 milioane USD si peste doua milioane de marci germane.
Valorile biletelor la ordin avalizate de FPP Moldova nu coincid insa cu valorile inscrise in raportul de activitate al SIF pe 2002. Astfel, in timp ce AVAB are inregistrate litigii pentru 13,87 milioane de dolari cu SIF, in raport apar doar 11,47 milioane USD. Acelasi document pretinde ca au fost stabilite prin sentinte definitive obligatii catre AVAB in valoare de 5,13 milioane USD, in timp ce Ionel Blanculescu spune ca valoarea obligatiilor este de 6,67 milioane USD.
SIF transforma producatorii pagubei in beneficiari
O parte din firmele care au beneficiat de bunavointa FPP Moldova in perioada in care la conducerea fondului se afla Corneliu Iacobov sunt si acum parteneri indirecti ai SIF. Firmele controlate de Liviu Tudor – Max Invest si Best Bucuresti – au beneficiat de 3,9 milioane USD, bani pe care nu i-au achitat catre banci si pe care acum SIF Moldova trebuie sa-i achite catre AVAB.
Presedintele SIF Moldova sustine ca pentru achitarea acestor obligatii a constituit provizioane in valoare de 171 miliarde lei, adica aproximativ 5,3 milioane de dolari. Alexandru Matei precizeaza insa ca lichiditatile SIF sunt conservate intr-un cont curent la SVM, dar precizeaza ca nu ar dori sa faca public numele societatii de valori mobiliare care „are grija” de banii a sute de mii de actionari. SIF Moldova dispune de lichiditati la SVM Trend Bacau in valoare de 785 miliarde lei (aproximativ 23 mil. USD), adica mai mult de un sfert din valoarea activului net contabil. Alexandru Matei sustine ca banii din contul curent sunt plasati in titluri de stat. Dar CNVM afirma ca nu a autorizat nici un SVM pentru tranzactii cu titluri de stat in numele tertilor. Incercarea de a contacta conducerea SVM-ului s-a soldat cu un esec. Directorul SVM-ului Trend, Bogdan Eugen, nu a putut fi gasit. In schimb a iesit la lumina motivul pentru care presedintele SIF Moldova incerca sa ascunda identitatea SVM-ului care detine 23 milioane USD lichiditati din banii SIF-ului. Consultand lista cu actionarii Trend, constatam ca o parte dintre ei au fost implicati in avalizarea biletelor la ordin. Unul dintre actionari, e drept cu un procent destul de mic, este chiar Reno Imperial Oil, fost M Invest, beneficiar al unuia dintre biletele la ordin. In spatele Reno Imperial Oil sta Corneliu Iacobov, chiar fostul presedinte al FPP. Un alt actionar, Bogdan Eugen, a fost director de strategie in FPP Moldova la data avalizarii biletelor la ordin. Bogdan Eugen este acum si directorul SVM Trend. Una dintre firmele lui Liviu Tudor, Max Invest – un alt actionar la Trend, a fost beneficiarul unui bilet la ordin in valoare de 2,9 milioane USD. Tot Liviu Tudor a mai beneficiat de un bilet la ordin pentru o alta firma a sa – Best Bucuresti, in valoare de un milion de dolari. Despre cele doua firme, Ionel Blanculescu sustine ca au intrat in faza de executare silita, urmand declansarea falimentului si atragerea raspunderii administratorului. Alaturi de aceste firme, actionari ai SVM Trend mai sunt firma Conimpuls (proprietari familia Sechelariu) si General Invest, o firma de apartament ce il are ca exponent pe consilierul local din Bacau Dan Avram.
Cu alte cuvinte, SIF Moldova isi conserva lichiditatile intr-un SVM in care deciziile sunt adoptate de persoane implicate in pagubirea SIF-ului. Din aceasta cauza, suspiciunile au planat asupra conducerii SIF Moldova inca de anul trecut, cand Asociatia Nationala a Investitorilor la SIF (ANISIF) a realizat un raport in care a ridicat semne de intrebare in legatura cu lichiditatile SIF Moldova. Surse din piata de capital sustin acum ca persoanele implicate in avalizarea biletelor la ordin cauta o solutie sa scape de executare silita. De fapt, presedintele SIF Moldova, Alexandru Matei, a evitat sa dea un raspuns ferm cu privire la executarea beneficiarilor acestor sume. In schimb, brokerii spun ca este posibil ca persoanele care au acum datorii catre SIF sa prefere achizitionarea unor pachete de actiuni SIF Moldova, cu care sa blocheze in AGA deciziile de executare a debitorilor. Corneliu Iacobov, unul dintre cei implicati in aceasta afacere, a recunoscut ca este interesat sa cumpere actiuni la SIF: „…acum nu dispun de lichiditati, dar in mod firesc sunt interesat sa cumpar actiuni SIF Moldova, mai ales ca stiu ce potential are”.

Cine tine In custodie banii SIF Moldova

Actionari Trend SA:
· Bogdan Eugen – fost director de strategie in FPP Moldova
· General Invest – companie cu sediul intr-un apartament, ai carei actionari sunt Gheorghe Prisecaru, Dan Avram (consilier local in Bacau), Dumitru Vizitiu, Valerian Voicu, Bercea Ioan
· Reno Imperial Oil – fosta
M Invest, companie aflata sub controlul lui Corneliu Iacobov, fost presedinte la FPP Moldova
· Conimpuls SA Bacau – firma de constructii controlata de familia primarului Dumitru Sechelariu
· Max Invest – firma controlata de Liviu Tudor, personaj ce a beneficiat de bilete la ordin in valoare de 3,9 milioane USD, din care 2,9 milioane USD chiar pentru aceasta companie.
· Comore SA – firma din Onesti a unui cunoscut membru PSD local, Ion Paris
· Rifil Savinesti – firma ce a facut parte din portofoliul SIF Moldova, iar acum are actionariat
romano-italian
· SIF Moldova – din actionar cu pachet de control a devenit actionar nesemnificativ, astfel incat SVM-ul sa obtina dreptul de a vinde si cumpara actiuni SIF Moldova
· alti actionari care la data infiintarii SVM -ului faceau parte din portofoliul SIF Moldova.

SIF Moldova

miliarde lei
Capital social    519,08
Activ net    2.436,5
Venituri totale    450,3
Cheltuieli    172,8
Profit brut    277,4
Cont curent SVM    785,1