Circa 300 de pensiuni agroturistice din zona Bran-Moeciu au atras finanţări din fonduri europene pentru modernizare sau extindere. În următorii cinci ani, România va beneficia de jumătate de miliard de euro pentru acest sector. Cum pot fi accesate aceste fonduri?

Dorina Răchileanu este unul dintre cei şase proprietari ai pensiunii turistice Muntele Rece din Bran. În 2004, când pensiunea era încă în stadiul de construcţie „la roşu“, proprietarii au hotărât să acceseze un fond SAPARD pentru finalizarea lucrărilor, precum şi pentru amenajarea locului. „Fondul nu a fost greu de accesat. Procedurile au fost puţin mai greoaie, dar dacă respecţi procedura şi birocraţia de rigoare nu e greu de obţinut o finanţare europeană. Întocmirea dosarului a durat câteva luni, iar după vreo lună de la depunerea acestuia s-a primit aprobarea“, îşi aminteşte Răchileanu. Construcţia pensiunii a costat în total 1,7 milioane de lei (420.000 de euro) din care 100.000 de euro au fost bani obţinuţi prin SAPARD. Termenul prevăzut pentru recuperarea investiţiei este de şapte ani. Vila are zece camere şi un apartament, este cotată la patru margarete, iar tarifelele sunt cuprinse între 190 de lei pentru o noapte de cazare cu mic dejun inclus şi 375 de lei pe noapte pentru cei care preferă apartamentul. Gradul mediu de ocupare anual al pensiunii depăşeşte 50%. Se primesc deja cereri pentru evenimente corporate, ceea ce i-a determinat pe proprietari să ia în calcul şi accesarea altor fonduri europene destinate României. „Văd că acum se pot accesa şi fondurile structurale ale Uniunii Europene şi m-ar interesa să mă extind“, afirmă Răchileanu.

Cazul Dorinei Răchileanu nu este singular. Mulţi alţi întreprinzători au apelat la fonduri UE pentru începerea sau extinderea unei afaceri în turism. În Braşov, potrivit filialei din judeţ a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), peste 80 de pensiuni din Bran şi alte 200 din Moeciu au obţinut finanţări europene.

În perioada 2007-2013, turismul rural şi regional din România va beneficia de aproape 500 de milioane de euro, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională. Din păcate, sumele alocate anul trecut nu au putut fi accesate din cauză că Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) nu a fost încă aprobat. Oficialii Ministerului Agriculturii sunt însă convinşi că procedura va fi finalizată până la sfârşitul lunii februarie. „Banii alocaţi pentru anul 2007 vor fi redistribuiţi. Suntem momentan în stand-by şi aşteptăm o decizie a Consiliului Europei în privinţa realocării banilor“, declară pentru Capital Camelia Iliescu, consilier în cadrul departamentului de dezvoltare rurală al Ministerului Agriculturii.

Camelia Iliescu susţine că dosarele pentru fonduri europene vor putea fi depuse începând din luna martie, însă cele din domeniul agroturismului vor trebui să aştepte totuşi până în luna iunie. „Turismul nu va fi în primul val al PNDR, odată cu renovarea satelor, ci va intra în valul din iunie. Ne aşteptăm la multe cereri de finanţare pe turism“, adaugă oficialul.

Pensiunile din Ardeal lucrează la proiecte

Fondurile UE sunt din ce în ce mai căutate. „Cei care urmăresc să investească în turism vor să le acceseze şi au început să se intereseze de procedurile necesare depunerii proiectelor“, spune Irina Sava, secretar general al ANTREC. Conform acesteia, sprijinul ANTREC intervine abia după obţinerea finanţării, când vila sau pensiunea este deja gata, şi proprietarii doresc să o introducă în circuitul turistic. „Noi le oferim consultanţă pentru clasificare şi venim cu sugestii de amenajare“, spune Savu. De obicei, cei interesaţi de astfel de proiecte apelează la firme specializate de consultanţă pentru fonduri europene.

Potrivit ANTREC, cele mai multe astfel de pensiuni sunt construite în Braşov, Sibiu, dar şi în alte judeţe importante ale Transilvaniei.

Eurofonduri

500 de milioane de euro este suma pusă la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea turismului rural şi regional din România până în 2013.

De reţinut

BENEFICIARI Structurile de cazare eligibile pentru finanţare sunt: hoteluri, moteluri, pensiuni turistice, campinguri, cabane şi hoteluri pentru tineret. Sunt exceptate de la finanţare restaurantele, barurile, discotecile şi cazinourile aflate în afara spaţiilor de cazare. Durata maximă de implementare a unui proiect este de 24 de luni.

CAZARE Pentru structurile de cazare costul total al unui proiect trebuie să fie între 200.000 euro şi cinci milioane de euro.

AGREMENT Pentru structurile de agrement turistic costurile proiectului trebuie să fie între 200.000 euro şi 20 milioane de euro.

IMM În cazul întreprinderilor mijlocii, contribuţia Fondului European de Dezvoltare Rurală este de maximum 50% (pentru judeţul Ilfov şi Bucureşti), respectiv 60% (celelalte regiuni). Pentru întreprinderile mici, ponderea este de 60% (Ilfov şi Bucureşti) şi 70% (restul regiunilor).

DOSAR Setul de documente al dosarului de finanţare trebuie să cuprindă: cererea de finanţare, fişa de verificare a conformităţii şi fişa de verificare a criteriilor de eligibilitate şi de selecţie a proiectului.