Bancherul Dan Pascariu, un secretar de stat de la Ministerul Agriculturii şi fostul şef de cabinet al lui Varujan Vosganian sunt acţionari ai cooperativei care a obţinut cea mai mare finanţare de la UE pentru dezvoltare rurală. Şase milioane de euro este valoarea totală a proiectului care a obţinut cea mai mare finanţare europeană în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Jumătate din sumă provine de la Uniunea Europeană şi Guvernul României, iar restul reprezintă
Bancherul Dan Pascariu, un secretar de stat de la Ministerul Agriculturii şi fostul şef de cabinet al lui Varujan Vosganian sunt acţionari ai cooperativei care a obţinut cea mai mare finanţare de la UE pentru dezvoltare rurală.
Şase milioane de euro este valoarea totală a proiectului care a obţinut cea mai mare finanţare europeană în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Jumătate din sumă provine de la Uniunea Europeană şi Guvernul României, iar restul reprezintă contribuţia proprie a beneficiarului. Banii au fost obţinuţi pentru construirea unei fabrici de procesare a cărnii în localitatea Răcari din judeţul Dâmboviţa. Solicitantul este Prodcarn Răcari Cooperativa Agricolă, ai cărei acţionari sunt, conform datelor de la Registrul Comerţului, alte cinci entităţi: SC Abator Muntean SA (20%), SC Nord Suin SRL (20%), SC Animprod SRL (20%), Muntenia Cooperativa Agricolă (20%) şi Ferma Suinprod Mavrodin SRL (20%). Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Țiriac Bank este unul din acţionarii a două dintre aceste companii, deţinând 50% din Ferma Suinprod Mavrodin şi 41% din Abator Muntean. Contactat telefonic, Dan Pascariu a evitat să ofere orice informaţie legată de proiectul de la Răcari: „Sunt un simplu acţionar. Pentru detalii despre proiect, vă rog să-l contactaţi pe domnul Mihai Lungu“. Fostul secretar de stat de la Ministerul Agriculturii, Mihai Lungu, deţine la rândul său 35% din acţiunile companiei Ferma Suinprod Mavrodin şi 41% din cele ale societăţii Abator Muntean.
Fabrica de la Răcari, gata în 2011
Ceilalţi acţionari ai societăţii Abator sunt Adrian Rădulescu, actual secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi fost preşedinte al Ligii Producătorilor Agricoli din România (5%), Dumitru Cocea (8,5%), fost director de cabinet al lui Varujan Vosganian pe vremea când acesta era ministrul economiei, şi Sergiu Basamac (5%), vicepreşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Călăraşi.
„Construcţia fabricii de la Răcari va începe în această primăvară, iar materia primă va fi furnizată de membrii Cooperativei Muntenia“, spune Sergiu Basamac. Cu mai multe informaţii a venit Mihai Lungu, preşedintele Muntenia Cooperativa Agricolă. Acesta ne-a spus că proiectul a fost depus în luna octombrie a anului trecut, contractul fiind semnat două luni mai târziu. „În ceea ce priveşte partea de cofinanţare a proiectului, aceasta nu a fost încă rezolvată. Există, în momentul de faţă, o reticenţă a băncilor de a finanţa proiecte de investiţii, cu atât mai mult cu cât acestea sunt legate de agricultură, prin procesarea materiilor prime agricole. Doream să demarăm producţia în vara anului 2011“, detaliază Lungu.
Bani pentru consilieri locali, politicieni şi firme din Cipru
Conform datelor furnizate de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, al doilea proiect ca valoare (aproximativ 5,6 milioane de euro) vizează construirea unei fabrici de pâine şi patiserie în oraşul Urlaţi din judeţul Prahova. Proiectul aparţine societăţii Oltina Impex Prod Com SRL, al cărui acţionar principal (42%) este Olteanu Cosmin Dumitriade, consilier local în Consiliul local Urlaţi. Pe a treia poziţie se află proiectul care vizează construcţia unei fabrici de pâine în Slobozia, solicitantul fiind SC Tritipan SRL. Patronul firmei este Valerie Bulibaşa, candidat al Partidului Popular şi al Protecţiei Sociale la alegerile de acum doi ani pentru Camera Deputaţilor. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 5,59 milioane de euro. Următorul loc este ocupat de proiectul de la Câmpia Turzii pentru fabrica de produse de panificaţie a SC La Lorraine SRL. Valoarea totală a acestuia este de circa 5,57 milioane de euro. SRL-ul are în spate firma Strapfield din Cipru (50%), restul acţiunilor fiind împărţite între o companie belgiană şi un cetăţean din aceeaşi ţară. Al cincilea proiect care a obţinut finanţare neramburabilă este cel al SC Bioromoil, pentru construcţia unei fabrici de combustibil biodiesel în Brăila. Acesta are o valoare de 5,46 milioane de euro. Societatea aparţine firmei cipriote Haropi Trading Limited (60%) şi lui Vladislav Chetrar (40%), fost cetăţean al Republica Moldova, actualmente cetăţean român.
28,22 milioane de euro reprezintă valoarea totală a primelor cinci proiecte contractate spre a fi finanţate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală
PORTRET DE BENEFICIAR