În prezent, Codul Penal permite doar confiscarea dobânzilor percepute ilegal, nu și a sumelor împrumutate. Această lacună legislativă a fost accentuată de o decizie a Curții Supreme, pronunțată în luna ianuarie, care limitează confiscările la dobânzile încasate de cămătari, excluzând sumele inițial împrumutate.

Parlamentarii vor să modifice Codul Penal

Demersul legislativ vine în contextul unui nou caz. Interlopul Bercea Mondialu a fost arestat săptămâna trecută împreună cu trei membri ai familiei sale, fiind acuzat de cămătărie și șantaj. Conform anchetatorilor, acesta folosea amenințări cu moartea pentru a obține dobânzi exorbitante de până la 40% de la persoanele împrumutate.

Deputatul Alexandru Paul Dumitru, avocat de profesie și inițiator al proiectului de lege, consideră că actuala formulare a Codului Penal este insuficientă.

bani, pensii, burse, subventii
SURSA FOTO: Dreamstime

Inițiativa legislativă își propune să închidă portițele legale

Acesta susține că obiectul infracțiunii de cămătărie nu este doar dobânda ilegală percepută, ci întreaga sumă implicată în tranzacție, motiv pentru care este necesar ca și capitalul împrumutat să poată fi confiscat de stat.

„În momentul în care dai o sumă de bani, infracţiunea este una de obicei. Astfel că obiectul infracţiunii nu are cum să fie dobânda, asta e rezultatul infracţiunii, iar obiectul este suma de bani”, a spus Alexandru Paul Dumitru, deputat și iniţiator al proiectului de lege.

Inițiativa legislativă își propune să închidă portițele legale care permit infractorilor să păstreze o mare parte din profitul obținut prin practici ilegale. În forma actuală, cămătăria se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare.

Bercea Mondialu și trei membri ai familiei sale au fost arestați

Amintim că Bercea Mondialu și trei membri ai familiei sale au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Aceștia sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj. În cadrul anchetei, DIICOT a desfășurat miercuri 11 percheziții în județele Olt, Teleorman și în București.

Conform DIICOT, cei patru bărbați arestați au vârste între 22 și 57 de ani și sunt suspectați că au operat un grup infracțional piramidal, organizând activități de camătă și șantaj. Membrii grupului acordau împrumuturi ilegale cu dobânzi lunare de până la 40%. În momentul în care debitorii nu reușeau să plătească, recurgeau la amenințări și violențe fizice pentru a-și recupera datoriile.