După mai bine de 30 de ani de la Decretul-lege nr. 118/1990, privind acordarea de drepturi persoanelor care au fost persecutare politic după 6 martie 1945, precum şi celor deportate sau constituite în prizonieri, statul a venit cu noi completări la lege, în care sunt introduşi şi urmaşii de gradul I ai celor care au avut de suferit de pe urma regimului comunist.
În ceea ce privește modificările legii, promovată chiar de către actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan, şi de secretarul de stat Octav Bzoja, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, acestea au intrat în vigoare încă de pe data de 8 noiembrie, după promulgarea de către preşedintele României, dar din motive birocratice nu a fost pus în plată niciun beneficiar, întrucât casele de pensii nu au încă un program informatic care să ajute la calcularea noilor indemnizaţii.
De asemenea, de menționat este faptul că această acţiune este coordonată de către agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, care primesc dosarele de la beneficiari.
Cine primește 700 de lei
Mai exact, legea nr. 130/2020 are caracterul unei soluţii reparatorii faţă de urmaşii celor care au avut de suferit nevinovaţi prin ani grei de detenţie. Astfel, fiecare an de detenţie este compensat material cu 700 lei pe lună pentru fiecare urmaş, cu excepţia celor născuţi după venirea din închisoare sau prizonierat a părintelui, care au dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din suma de care ar fi beneficiat părintele său decedat.
Într-o alt ordine de idei, fiul sau fiica persoanei persecutate, veniţi pe lume înainte de pedeapsă, primesc în acest caz 7.000 de lei pe lună, indiferent de numărul copiilor pe care i-a avut oponentul regimului comunist şi de statutul lor actual, salariaţi sau pensionari. Un alt exemplu este faptul cp, pentru un deţinut politic care a lăsat acasă cinci copii, statul plăteşte lunar 35.000 de lei moştenitorilor direcţi ai acestuia.
De asemenea, chiar şi urmaşii născuţi după venirea din închisoare sau prizonierat au dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din suma de care ar fi beneficiat părintele său decedat. Mai exact, fiecare dintre persoanele aflate în această categorie îşi poate estima singură valoarea indemnizaţiei pe care o are de primit, calculând perioada de detenţia a părintelui cu dreptul lunar de 700 de lei acordat prin lege.
De menționat este faptul că, până în prezent la nivel național, sunt în plată 29.000 de beneficiari ai Decretului 118, adică persecutaţi politic şi se apreciază că numărul total al noilor beneficiari ar putea egala sau depăşi această cifră. Statul a calculat şi impactul bugetar al unei astfel de legi, care este estimat la 60 de milioane de lei lunar, ceea ce înseamnă peste 700.000 de lei pe an. În Vrancea, la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) au fost depuse până acum 420 de dosare de către urmaşii deţinuţilor politici.
„Până acum legea nu s-a putut pune în aplicare pentru că s-a spus iniţial că AJPIS trebuie să facă şi calculul, şi plăţile, ori nu am avut buget şi toate dosarele erau la casele de pensii. Noi dăm decizia de încadrare şi le comunicăm suma pentru fiecare an de detenţie”, ne spune Marius Hurmuzache, directorul AJPIS Vrancea.
Totuși, potrivit sursei citate, se apreciază ca primele plăți urmează să fie făcute în luna februarie a anului viitor, din bugetul de stat.