Ministrul Energiei a precizat că minerii care protestează deja de ceva timp își vor primi salariile restante mai devreme de 26 februarie. Acesta a mai spus că este nevoie de o soluție pe termen lung pentru Complexul Energetic Hunedoara, aflat în insolvență de acum 2 ani.

Ministrul amintește că, pe lâng datoriile mari către terți, Complexul Energetic Hunedoara are de returnat și un ajutor de stat despre care organismele europene au constata că a fost acordat ilegal.

„Trebuie să se ştie: Complexul Energetic Hunedoara, din 2019, este în insolvenţă, într-o procedură lungă de reorganizare şi cu un ajutor de stat care trebuie returnat în urma unei decizii a Comisiei Europene. Vechea guvernare a dat un ajutor de stat care a fost ilegal consumat şi trebuie  returnat. Sunt datorii foarte mari către furnizori. (…) Ceea ce facem noi acum este o soluţie pe termen scurt pentru ca oamenii să-şi primească salariile”, a declarat ministrul Energiei într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Ministrul Energiei anunţă că „mai devreme de data de 26 februarie” minerii care nu şi-au luat salariile vor primi banii, care vor fi asiguraţi din Fondul de Garantare a creanţelor salariale gestionat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă. Acesta a precizat că din acest fond vor fi asigurate „drepturile salariale” ale minerilor.

Ce planuri are ministrul pentru Complexul Energetic Hunedoara

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, aflat joi la Petroşani, a dat o veste importantă despre viitorul Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Acesta se va diviza în două entităţi care vor include câte o termocentrală, din cele două pe care le are acum unitatea economică, iar întreg procesul ar urma să fie încheiat în luna septembrie a acestui an, a precizat Popescu.

Ministrul Economiei a mai arătat că administratorul judiciar al CEH a finalizat evaluarea activelor, iar în prezent se lucrează la separarea acestora.

Prima societate rezultată din această divizare va avea în componenţă termocentrala de la Paroşeni şi minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan. Cea de-a doua societate va fi controla termocentrala de la Mintia, care se doreşte să treacă fie în subordinea Consiliul Judeţean Hunedoara, fie a Consiliului Local Deva, pentru a fi exploatată separat.

„Practic, din Complexul Energetic Hunedoara vor rezulta două entităţi – una se va duce către autorităţile locale, iar una va fi, în continuare, în patrimoniul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Mă aştept ca propunerea de separare să fie finalizată în august, ulterior, în septembrie, să finalizăm această problemă”, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea