Până ieri, din capitalizarea Bank of America s-au evaporate în acest an 59% sau 80 miliarde de dolari. Aceasta este cea mai mare cădere a companiei de la prăbuşirea cu 66% din 2008, când un ajutor financiar din partea Statelor Unite a salvat banca de la colaps. Probabil, Bank of America va încheia ultima şi în indicele S&P 500 pentru domeniul financiar şi în KBW Bank Index.

Preşedintele executiv Brian Moyniham a spus conducerii sale în raportul de final de an prezentat în ultima săptămână că efortul său de a sprijini valoarea companiei “nu s-a transmis încă în câştiguri pentru acţionari”. Moynihan a spus că s-a pregătit pentru criza ce stă să vină prin vânzarea de active, reducerea împrumuturilor ipotecare şi a celor prin cardurile de credit şi tăierea costurilor anuale cu 5 miliarde de dolari, incluzând aici tăierea a 30.000 de posturi.

Indicele Dow Jones înregistra ieri un avans de 6,1% pentru acest an, sprijinit în special de creşterea cu 31% a McDonald’s Corp. (MCD), în timp ce 80 de companii din S&P Financials au suferit o depreciere medie de 18%, iar 24 de companii din KBW Bank Index au pierdut 24%.

Câteva dintre cele mai mari colege de breaslă cu Bank of America au făcut de asemenea parte de pe „lista ruşinii”. Astfel, Citigroup Inc. (C), a treia mare bancă din SUA după active, a picat cu 43%, iar JP Morgan (JPM), cel mai mare împrumutător, a scăzut cu 21%. American International Group (AIG), asigurătorul controlat în principal de Statele Unite după ce a fost la un pas de colaps în 2008, s-a prăbuşit în acest an cu 52%, înregistrând a doua cea mai rea performanţă din S&P Financials, iar Goldman Sachs Group (GS) a pierdut 46%.

Moynihan încearcă să inverseze declinul acţiunilor Bank of America început la scurt timp după ce l-a înlocuit pe Kenneth Lewis la sfârşitul lui 2009, când banca a rambursat 45 de miliarde de dolari din împrumutul de la Statele Unite. Acţiunile băncii, care atinseseră cotaţia de 19,48% în aprilie 2010, au închis şedinţa de ieri la 5,46 dolari.

În prezent, cumpărătorii de bonduri ipotecare, printre care fondurile BlackRock şi PIMCO, cer băncii o sumă de 8,5 miliarde de dolari, dar aceasta a fost contestată de câţiva investitori din afară şi ar putea ajunge la pe masa curţii în 2012. Între timp, gigantul ipotecar Fannie Mae a început să ceară Bank of America să răscumpere mai multe împrumuturi neperformante.