Potrivit acuzaţiilor, compania Countrywide financial, care până la criza financiară era unul dintre cei mai mari creditori pe piaţa imobiliară a SUA, a început în 2007 să acorde împrumuturi în masă pentru achiziţionarea de bunuri imobiliare fără să se asigure dacă beneficiarii creditelor sunt şi solvabili.
Ulterior, susţine Parchetul, mii de astfel de credite au fost revândute companiilor ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac, afiliate guvernului SUA.
Conducerea Countrywide financial ştia foarte bine de toate aceste încălcări, însă în loc să atragă atenţia Fannie Mae şi Freddie Mac în legătură cu calitatea slabă a activelor vândute, personalul companiei ipotecare a făcut tot posibilul pentru a ascunde această informaţie.
Practica vânzării de credite ipotecare ‘toxice’ a continuat şi pe parcursul anului 2009, mult timp după ce Countrywide financial, ajunsă pe punctul de a da faliment, a fost cumpărată în 2008 de Bank of America.
Astfel, conform Parchetului, sarcina Fannie Mae şi Freddie Mac a fost de a contribui la dezvoltarea pieţei ipotecare din SUA. În acest scop, ele cumpărau credite de la bănci, formau din ele titluri de valoare, care erau vândute investitorilor. Potrivit procurorilor, societatea Countrywide financial nu era angajată în controlul de calitate al creditelor achiziţionate, deoarece această funcţie fusese atribuită sectorului bancar.
Procesul împotriva Bank of America este primul în cadrul anchetei iniţiate de Ministerul Justiţiei SUA privind practicile de vânzare a creditelor ipotecare de băncile Fannie Mae şi Freddie Mac.
SURSA: Agerpres