Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, a cumpărat 9,7068% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV), pentru 58 milioane de euro. Bank of Cyprus anunţă că a achiziţionat 102,86 milioane de acţiuni Banca Transilvania, reprezentând o participaţie de 9,7% din capitalul băncii. Tranzacţia nu are impact material asupra adecvării capitalului băncii sau indicatorilor financiari fundamentali ai grupului Bank of Cyprus", se arată într-un comunicat al grupului cipriot, postat pe Burs
Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, a cumpărat 9,7068% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV), pentru 58 milioane de euro.
Bank of Cyprus anunţă că a achiziţionat 102,86 milioane de acţiuni Banca Transilvania, reprezentând o participaţie de 9,7% din capitalul băncii. Tranzacţia nu are impact material asupra adecvării capitalului băncii sau indicatorilor financiari fundamentali ai grupului Bank of Cyprus”, se arată într-un comunicat al grupului cipriot, postat pe Bursa de la Atena. Acţiunile Băncii Transilvania au crescut cu 5,26% azi, capitalizarea bursieră ajungând la 601 milioane de euro. Cotaţia unui titlu TLV a fost de 2,40 lei la închiderea şedinţei de ieri. Valoarea acţiunilor băncii este de patru ori mai mare faţă de minimele înregistrate la începutul lunii martie- de 0,610 lei pe acţiune.
Active de 37 de miliarde de euro
Grupul arată că a decis să realizeze această tranzacţie doar cu scop de investiţie, în condiţiile în care achiziţia oferă Bank of Cyprus oportunitatea de a investi în capitalului unei bănci importante din România şi să câştige mai multe cunoştinţe şi experienţă despre piaţa bancară.
Bank of Cyprus are active de 37 de miliarde euro. Banca din Cipru a intrat pe piaţa din România în martie 2007, cu servicii de leasing, iar patru luni mai târziu a început operaţiunile bancare, pe zona clienţilor corporate. Astfel, grupul este deja prezent în România prin Bank of Cyprus şi Cyprus Leasing.
BERD, SIF-urile şi Ciorcilă, cei mai importanţi acţionari
Potrivit celor mai recente raportări anterioare tranzacţiei, cel mai mare acţionar al instituţiei de credit este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care controlează 14,98% din acţiuni, în timp ce Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii din Cluj-Napoca, deţine direct şi indirect aproape 5% din titluri.
Banca Transilvania a anunţat, la începutul lunii decembrie, că va majora capitalul social cu 26,6 milioane de lei, la 1,086 miliarde de lei, prin conversia unor obligaţiuni în acţiuni.
La 13 noiembrie, Banca Transilvania a anunţat că International Finance Corporation (IFC) va deţine 3,62% din titlurile sale, după ce oficialii diviziei de investiţii a Băncii Mondiale au decis să transforme în acţiuni obligaţiuni în valoare de 20 de milioane dolari.
Cele cinci SIF-uri deţin cumulat 14,6% din acţiunile băncii. Cele mai multe titluri sunt în portofoliile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Banat-Crişana (SIF1), care deţin câte 5% din acţiuni. SIF Moldova (SIF2) are 3,89%, SIF Transilvania (SIF3) – 0,64%, iar SIF Muntenia (SIF4) deţine 0,07% din titluri.
Sursa:Mediafax