Anunţul a fost făcut luni de un purtător de cuvânt al guvernului de la Nicosia.
Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat închiderea celei de-a doua mari bănci a ţării, Popular Bank of Cyprus, sub presiunea creditorilor conduşi de Germania, după o noapte de negocieri intense, care ameninţa să provoace noi turbulenţe pe pieţele financiare mondiale şi să reaprindă criza datoriilor.
Planul prevede închiderea Popular Bank of Cyprus, a doua mare bancă cipriotă, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei ‘good bank’, cu active viabile. Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele bănci, care nu sunt garantate de legislaţia UE, vor fi îngheţate şi folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Popular Bank of Cyprus şi recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor în acţiuni. Principalele instituţii cipriote de creditare, Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank, sunt prezente şi pe piaţa din România.
Un subiect sensibil al negocierilor l-a reprezentat cererea BCE ca Bank of Cyprus să preia datoriile de nouă miliarde de euro ale Cyprus Popular Bank către BCE. După multe discuţii, preşedintele Ciprului a acceptat solicitarea de la Frankfurt.
Cyprus Popular Bank va fi împărţită în două entităţi, activele viabile vor fi transferate către Bank of Cyprus iar activele toxice vor fi transferate la o bancă de rebuturi care la un moment dat va fi închisă, se arată în declaraţia Eurogrupului (miniştrii de finanţe ai zonei euro).
‘Vor fi luate 9 miliarde de euro din facilitatea ELA (Asistenţa de Lichiditate de Urgenţă) a Băncii Centrale a Ciprului. Numai depozitele neasigurate de la Bank of Cyprus vor rămâne îngheţate până la realizarea recapitalizării’, a anunţat Eurogrupul.
Christos Styllianides, purtător de cuvânt al guvernului de la Nicosia, a confirmat că Bank of Cyprus va prelua datoria de 9,2 miliarde de euro a Popular Bank of Cyprus şi se va recapitaliza folosind o parte din depozitele neasigurate. ‘Nivelul taxei de impozitare a depozitelor bancare nu a fost stabilit încă dar mă aştept să fie sub sau la aproximativ 30%’, a afirmat Christos Styllianides. Aceeaşi cifră a fost menţionată şi de Nicolas Papadopoulos, preşedintele Comitetului financiar al Parlamentului Greciei.
Depozitele altor bănci, inclusiv cele aproximativ 26 de bănci care operează în Cipru, nu vor fi afectate de aceste măsuri.
Ministrul cipriot de finanţe, Michael Sarris, a declarat la întoarcerea de la Bruxelles, că în câteva zile va fi anunţată taxa pe impozitele bancare de peste 100.000 de euro.
Proprietarii depozitelor care vor fi taxate vor fi despăgubiţi cu acţiuni la bancă. Noii proprietari ai Bank of Cyprus vor fi cei care în prezent deţin depozite importante în bancă’, a declarat Sarris. Acesta a adăugat că Bank of Cyprus are posibilitatea de a-şi majora gradual indicele de adecvare a capitalului la 9%.
SURSA: Agerpres