Moartea sa "marchează o nouă etapă importantă în efortul global de a înfrânge Al-Qaida şi ramurile sale", a menţionat liderul de la Casa Albă, cu ocazia unei ceremonii desfăşurate la baza militară Fort Myer de lângă Washington.
Al-Awlaki fusese declarat în aprilie 2010 de preşedintele Obama primul american de pe lista de ţinte a CIA.
În atacul de vineri din Yemen în care a murit imamul Anwar al-Awlaki a fost ucis şi un alt cetăţean american, Samir Khan, coeditor al revistei "Inspire" a reţelei teroriste Al-Qaida, amândoi fiind căutaţi de guvernul SUA, a transmis Xinhua, citând un comunicat al guvernului yemenit.
Samir Khan, cetăţean american de origine pakistaneză, era coeditor al revistei online în limba engleză care promova ideologia Al-Qaida. În raidul aerian asupra vehiculului lor, care a avut loc într-o zonă deşertică din nord-estul ţării, au mai fost ucişi alţi doi agenţi ai reţelei teroriste, se precizează în comunicatul Ministerului yemenit al Apărării citat de Xinhua.
Astfel, pe lângă al-Awlaki şi Samir Khan, în vehiculul pulverizat de o rachetă trasă din aer se mai aflau un anume Salem Saleh Arfej, un alt ins pe nume Mohammed Mosen al-Naaj, un membru al tribului Obeida din Maarib şi încă două persoane care ar fi fost saudiţi.
Potrivit Associated Press, Awlaki, care avea 40 de ani, s-a născut la New Mexico, părinţii săi fiind yemeniţi, iar în 1978 familia lui s-a întors în Yemen, unde tatăl său a fost ministru al agriculturii şi profesor universitar la Sanaa. Al-Awlaki a studiat apoi ingineria civilă la Universitatea din Colorado şi s-a înscris şi la doctorat la George Washington University din Washington. A început să ţină predici la o moschee din San Diego în 2000, întâlnindu-i cu acest prilej şi pe doi dintre autorii atacurilor de la 11 septembrie, Khalid al-Midhar şi Nawaf al-Hazmi. După atentate, el a fost de altfel interogat de mai multe ori de FBI, dar nu s-a considerat necesară inculparea sa.
Se mai ştie că a schimbat până la 20 de e-mailuri cu comandantul Nidal Malik Hassan, presupusul autor al masacrului de la baza Fort Hood din Texas din noiembrie 2009, soldat cu moartea a 13 oameni. Se crede de asemenea că a avut legătură cu scrisorile cu conţinut exploziv trimise unor sinagogi din zona oraşului Chicago, interceptate în Dubai şi în Europa în octombrie 2010.
La 24 decembrie 2009, se crede că a luat parte la o reuniune a liderilor din Al-Qaida din munţii Shabwa, din Yemen, chiar cu o zi înainte de încercarea nigerianului Umar Farouk Abdulmutallab de a arunca în aer un avion de linie american cu explozibil ascuns în lenjeria intimă. Un atac americano-yemenit asupra corturilor unde avea loc reuniunea a întârziat însă câteva ore, al-Awlaki şi alţii nemaiaflându-se acolo.
A mai fost ţinta unui atac american cu dronă în mai a.c., dar şi acea misiune a eşuat.