Bărbatul sau femeia? Cine este mai inteligent? Studiul care răstoarnă tot ce se știa

Un studiu recent susține că a aflat răspunsul la unul dintre cele mai dezbătute subiecte din toate timpurile: de ce bărbații se cred mai inteligenți, iar femeile se subestimează.

În pofida faptului că nu se poate spune că există diferențe de inteligență între femei, și bărbați, aceștia din urmă își supraestimează adesea IQ-ul (coeficientul de inteligență). Cercetătorii au vrut să vadă cât de mult contează acest lucru într-un context educațional și de ce femeile sunt înclinate, adesea, să-și subestimeze abilitățile intelectuale. Un studiu recent a analizat cât de constant bărbații și femeile și-au supraestimat/ subestimat propriul coeficient de inteligență. De asemenea, au fost evaluate stima de sine și trăsături de personalitate masculină și feminină, potrivit Neurosciencenews.

Conform studiului, cei mai puternici predictori ai supraestimării IQ-ului au fost sexul biologic și apoi genul psihologic.

Mândrie excesivă vs modestie

În ciuda tendinței generale a oamenilor de a-și supraestima propria inteligență, este clar că acest lucru diferă de la om la om. Unii se îndoiesc extrem de mult de capacitatea lor intelectuală, în timp ce alții își supraestimează mai mult decât ar trebui inteligența. Dar, așa cum a constatat acest studiu, în general, când sunt rugați să-și evalueze IQ-ul, bărbații spun că sunt mai deștepți, în timp ce estimările femeilor sunt mult mai modeste, acestea având tendința să se subevalueze.

Constatările acestui studiu sunt în concordanță cu cele ale altor studii.

În primul rând, acest nou studiu a observat acuratețea judecăților subiecților- bărbați și femei – deoarece exista posibilitatea ca unii dintre ei să aibă estimări complet nerealiste ale capacității intelectuale. Analizând liniile care trasează IQ-ul autoestimat în raport cu IQ-ul real, s-a constatat că bărbații și femeile din eșantionul ales în această cercetare au fost destul de consecvenți în ceea ce privește acuratețea. Diferența a fost aceea că scorurile bărbaților au fost, mai adesea, supraestimări, iar scorurile femeilor au fost mai frecvent subestimări.

De ce bărbații se consideră mai deștepți, în timp ce femeile își subestimează inteligența

Cercetătorii în psihologie sunt de acord: bărbații și femeile nu diferă cu nimic ceea ce privește IQ-ul real. Nu există „sex mai inteligent” decât altul. Cu toate acestea, abia odată cu dezvoltarea unor măsuri obiective de evaluare a inteligenței această noțiune a fost invalidată.

În trecut, se credea că femeile sunt inferioare din punct de vedere intelectual, deoarece aveau cranii puțin mai mici. După aceeași logică, inteligența unui elefant ar trebui să o depășească pe cea a oamenilor.

Într-un studiu clasic de psihologie socială, cercetătorii au cerut mamei și tatălui să evalueze inteligența copiilor lor. Fiii au fost considerați mai deștepți decât fiicele.

Părtinire cognitivă normală

În unele cazuri, când li se cere să-și evalueze propria inteligență, majoritatea oamenilor spune că peste medie, chiar dacă aceasta este o improbabilitate statistică. Dar, subliniază The Conversation, aceasta este o părtinire cognitivă normală, care se extinde la orice trăsătură dezirabilă din punct de vedere social, cum ar fi, de exemplu, capacitatea de a conduce. Acest model este atât de comun încât este cunoscut sub numele de „efectul peste medie”.

De ce este important acest studiu

Psihologii educaționali acordă atenție stimei de sine, deoarece, uneori, poate fi o profeție care se împlinește: dacă crezi că nu poți face ceva, aproape sigur nu vei face.

Când fetele își subevaluează inteligența la școală, tind să aleagă in viață o carieră mai puțin provocatoare, adică mai rar în știință, tehnologie, inginerie și matematică. Aceste decizii le limitează educația și alegerile pe care le iau mai departe.