Regulile europene se vor schimba peste două luni

Regulile europene privind practicile comerciale incorecte (Directiva 633) vor fi schimbate în cel mult două luni. Modificările vor urma modelul României, adică: același adaos comercial pentru toate produsele agroalimentare, indiferent de origine, interzicerea refacturării în magazine și limitarea expunerii la raft.

A existat un proiect de lege care prevedea, pe de o parte, plafonarea adaosului comercial pentru toate categoriile de produse agroalimentare din România. În aceeași OUG a fost inclusă o modificare legislativă ce impune o limitare la raft, astfel încât un producător să nu mai aibă mai mult de patru fețe expuse la raft. Această măsură urmărește să evite situația în care produse doar ambalate sau tranșate în România ocupă peste 70% din spațiul de vânzare din retail.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a discutat cu comisarul european despre introducerea, prin Directiva 633, a interdicției refacturării în magazinele de retail din România. Scopul acestei măsuri este eliminarea practicii prin care se susține că producătorii vând sub prețul de achiziție. Potrivit acestuia, în prezent, vânzarea nu se face sub acest preț, însă există contracte prin care se realizează refacturări. Astfel, se dorește eliminarea unor practici precum remiza, iar rabatul a fost deja eliminat.

„Ştiţi că am avut un proiect de lege. Pe de o parte, plafonarea adaosului comercial la toate categoriile de produse agroalimentare în România. Doi, am avut modificare legislativă în aceeaşi ordonanţă, prin care se face limitarea la raft, astfel încât să nu mai existe decât maximum patru feţe pe producător la raft, să nu mai vedem produse care sunt doar ambalate, tranşate în România şi să deţină peste 70% din raftul din retail.

Sigur, toate aceste modificări sunt în discuţii cu partenerii pe care i-am integrat în Comitetul de monitorizare – MADR, Consiliul Concurenţei, magazinele de retail, ANAF – dar, mai mult de atât, sunt sigur că în următorul Consiliu de Miniştri modificarea Directivei 633 privind practicile comerciale neloiale va cuprinde toate aceste lucruri, pentru că România este singurul stat din UE care a luat aceste măsuri şi se pare că modificarea Directivei 633 se face pe modelul României, astfel încât să fie acelaşi adaos comercial practicat, să nu mai existe practică comercială neloială pe aceeaşi categorie de produs.

Că se procesează în ţara în care se comercializează, că acele produse vin din import trebuie să aibă acelaşi adaos comercial. Doi, am avut discuţii cu comisarul şi am propus ca în magazinele de retail din România, prin Directiva 633, să fie interzisă refacturarea, astfel încât să eliminăm acel mit prin care se spune că producătorii vând sub preţul de achiziţie. Nu.

În momentul de faţă, vânzarea nu se face sub preţul de achiziţie. Dar, ulterior, sunt anumite contracte prin care se face refacturare. Vorbim aici de eliminarea acelor practici de remiză. Rabatul l-am eliminat”, a explicat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii
Florin Barbu (SURSA FOTO: Facebook, Florin Barbu)

România nu a primit sancțiune din partea UE

În continuare, el va susține în Consiliul de Miniștri modificarea celor trei aspecte: limitarea numărului de fețe la raft, interzicerea refacturării și stabilirea adaosului comercial uniform pentru toate produsele agroalimentare, indiferent dacă ele provin din import sau sunt produse local.

Regulile europene privind practicile comerciale incorecte (Directiva 633) vor urma modelul României! Oficialul român are încrederea că Directiva 633 va fi modificată și a adăugat că, în ceea ce privește ordonanțele privind plafonarea adaosului comercial, România nu a primit vreo sancțiune din partea Uniunii Europene (UE) deoarece acestea au fost încadrare corect în Directiva 633. Acest lucru permite României să facă mult mai multe schimbări legislative pentru a elimina practicile comerciale neloiale. Directiva 633 va fi modificată la nivelul Comisiei Europene (CE) în cel mult două luni.

„Sunt sigur că se va modifica această directivă. Mai mult de atât, pe ordonanţele pe care noi le-am dat pe plafonarea adaosului comercial, încadrându-le corect juridic în Directiva 633, România nu a avut infringement din partea UE. De aceea, putem face mult mai mult legislativ, mult mai multe modificări legislative, astfel încât să eliminăm total aceste practici comerciale neloiale în România. Eu zic că în maximum două luni de zile Directiva 633 va fi modificată la nivelul Comisiei Europene”, a precizat oficialul român.

România are de nevoie de importuri

Întrebat dacă România ar putea să se susțină doar cu produse proprii sau are nevoie de importuri, Florin Barbu a răspuns că depinde de produsul de care este vorba. În cazul citricelor, de exemplu, România nu poate produce aceste fructe, dar în ceea ce privește produsele agroalimentare de bază, cum ar fi făina, porumbul, lactatele, carnea de pui și altele, România este independentă.

Deși țara este într-un proces de dezvoltare și există un deficit pe carnea de porc, fermierii români au integrat ferme care, începând din acest an, vor produce încă 1,5 milioane de purcei. Acestia vor ajunge în fermele de îngrășare din România. În următorii doi ani, țara va produce aproximativ 5 milioane de porci anual.

De altfel, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) are două programe importante pentru fermele de reproducție și pentru creșterea porcului, cu scopul de a atinge autosuficiența în următorii trei ani, când România va ajunge la un număr de 8,7 milioane de porci.

„Trebuie să discutăm de ce produs e vorba. Dacă vorbim de citrice, România nu poate produce citrice. Dacă vorbim de produse agroalimentare, alimentele de bază – vorbim de făină, porumb, lactate, carne de pui şi alte produse – România are independenţă.

Suntem într-o dezvoltare şi avem un deficit pe carnea de porc. Prin fermele pe care le-am integrat către fermieri, de anul acesta producem încă 1,5 milioane de purcei. Bineînţeles, aceşti purcei vor merge în fermele de gras din România. Vom produce undeva la 5 milioane de porci începând de anul acesta şi anul următor.

Concomitent, MADR are două programe importante, atât pe fermele de reproducţie, dar şi creştere porc, pentru a ajunge la gradul de autosuficienţă în următorii 3 ani, de 8,7 milioane de porci”, a dat asigurări ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.