UPDATE
Reprezentanții grupului ENEL susțin că emiterea certificatului de racordare a centralei Bretea este posibilă după ce Hidroelectrica își îndeplinește obligațiile legale și realizează linia electrică de înaltă tensiune pentru a putea conecta centrala la rețeaua de distribuție.
“E-Distribuție Banat acordă tot sprijinul pentru proiectul CHE Bretea, subliniind că emiterea certificatului de racordare pentru această centrală este posibilă doar în condițiile legale și a cadrului de reglementare, după ce beneficiarul Hidroelectrica își îndeplinește obligația de a realiza linia electrică de înaltă tensiune CHE Bretea- Călan, pentru a conecta centrala la rețeaua de distribuție”, ne-au transmis reprezentanții Enel.
Mai mult, aceștia afirmă că reprezentanții E-Distribuție au participat la o serie de întâlniri cu reprezentanții Hidroelectrica și ai altor părți și instituții implicate, în cadrul cărora au propus soluții pentru continuarea proiectului, acestea fiind în analiza Hidroelectrica.
Una dintre companiile din sectorul energetic care se confruntă cu astfel de bariere este Hidroelectrica. Producătorul de energie deținut de statul român a finalizat în decembrie 2017 lucrările la noua hidrocentrală Bretea, o investiție de peste 58 milioane de euro, care deși este funcțională de mai bine de șase luni încă nu a intrat în producție comercială, a anunțat, ieri, în cadrul Conferinței organizate de revista Capital, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica.
Un alt exemplu este investiția referitoare la amenjarea hidroenergetică a rîului Jiu pe sectorul Bumbești-Livezeni, unde, de la finele anului trecut, lucrările au fost sistate după ce Curtea de Apel a anulat autorizațiile de construcție.
La centrala Bretea, operatorul de distribuție nu eliberează certificatul de racordare
Șeful companiei a stat a explicat, în cadrul conferinței “Piața de energie: oportunități vs provocări”, că din păcate de anul trecut și până acum nu a reușit să găsească formula prin care să poată da centrala în producție comercială. “E vorba de o interpretare a unui ordin ANRE și din păcate acolo operatorul de distribuție (Enel – n.r.) nu eliberează certificatul de racordare. Este o centrală perfect funcțională, care de 6 luni de zile este în producție, dar nu ne aduce beneficii. Practic, toată energie produsă intră în echilibrare ca dezechilibru pozitiv”, a spus Badea.
Lucrările la Hidrocentrala Bretea, aflată pe centrala Bretea (judeţul Hunedoara), de pe râul Strei, au fost finalizate la finele anului trecut, în urma unei investiţii de 58 milioane euro.
“Din punct de vedere birocratic încă suntem în faza de a găsi soluții împreună cu autoritatea de reglementare (ANRE), Translectrica și operatorul de distribuție Enel pentru a rezolva situația. (…) Până la urmă dacă să spunem ordinul ANRE nu este destul de clar în ceea ce privește speța de care ne izbim noi, probabil, că cea mai simplă variantă este să mai punem o virgule[ în ordinul ANRE și să clarificăm această situație, astfel încât această centrală să intre în producție comercială”, a menționat directorul general al Hidroelectrica.
El a adăugat că hidrocentrala produce energie electrică, dar din punct de vedere al beneficiilor Hidroelectrica are mai mult de pierdut decât de câștigat. “Prețurile sunt de un leu, de doi, de cinci, în condițiile în care avem costuri cu personalul, costuri cu apa, care nu sunt deloc de neglijat”, a mai spus Badea.
Ping-Pong cu autorizația pentru Bumbești
O altă situație de-a dreptul halucinantă o regăsim la amenjarea hidrotehnică de pe râul Jiu, acolo unde instanța a respins autorizația de construire a companiei, iar lucrările de peste 155 milioane de euro au fost sistate. Decizia instanței a venit după ani buni în care compania a derulat mare parte din lucrări, în proporție de aproape 85%.
“Nu putem să nu observăm ce se întâmplă cu investiția de la Bumbești, unde într-o manieră absolut ciudată ne-a fost anulată o autorizație de construire”, a spus șeful Hidroelectrica.
“Până la urmă este vorba de un precedent, un precedent legat de faptul că orice investitor de bună credință cu toate avizele și autorizațiile emise corect se apucă de o investiție și la un momendat la mijlocul investiției constată că o entitate, oricare ar fi ea, îți anulează un aviz, o autorizație și trebuie să te oprești cu investiția, sunt cheltuieli enorme. Vorbim de o investiție de 150 de milioane de euro până la această oră”, a mai spus Bogdan Badea.
El a atras atenția și asupra implementării directivelor europene și modul în care o parte din autoritățile române se grăbesc să le implementeze în legislația românească fără a ține cont de specificul național, dar mai ales de interesul țării noastre.
“Menționam cu alt prilej că se discută despre implemnetarea directivei cadru apă, stabilirea unor debite care modifică radical gândirea de până acum, practic toate avizele și autorizațiile pe care noi le avem acum emise vor trebui revizuite dacă acest act normativ va fi implementat așa cum a intrat el pe circuitul de avizare. Nu în puține rânduri am atras atenția că o implementare cu condiții excesive de directiva europeană, pentru că din păcate avem și acest obicei să nu analizăm lucrurile din perspectivă națională, ci implementăm niște directive de cele mai multe ori într-o manieră excesivă fără o analiză de impact asupra întregului sector”, a spus directorul general al companiei.
Potrivit acestuia, compania a realizat calcule referitoare la impactul modificării legislației asupra Hidroelectrica, iar rezultatele au condus spre costuri uriașe.
“Toate aceste lucruri se traduc în costuri, și putem să pierdem de la 1 la 2 TWh de energie produsă pe an”, a spus Badea. Aici trebuie menționat faptul că Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din țara noastră, reușind anul trecut să producă aproximativ 14 TWh.
“Cred că trebuie să ne așezăm cu picioarele în apă rece și să gândim lucrurile foarte serios pentru că aceste directive sunt directive care se aplică tuturor statelor membre. Aceeași directivă se aplică și în Austria, și în Germania. Am spus hai să vedem cum le-au implementat alții. Și am constatat că lucrurile în alte părți se fac mult mai așezat, urmărind interesul național fără a încălcă vreo virgulă din directivă, dar luănd în calcul tot impactul pe care îl poate avea”, a explicat Bogdan Badea.