Barilul de petrol, afectat semnificativ de acțiunile lui Vladimir Putin! Cotația s-a apropiat de 100 de dolari

La bursa de la Londra, barilul de țiței Brend din Marea Nordului cu livrare în luna aprilie era cotat în creştere cu 3,77%, până la 98,97 dolari, după ce anterior a urcat până la 99,50 dolari, conform informațiilor transmise de afp.com.

La New York, preţul barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna martie s-a apreciat cu 4,86% până la 95,50 dolari. Ambele referinţe înregistrează în prezent cele mai ridicate valori din ultimii şapte ani, potrivit sursei menționate.

 SUA ar putea impune noi sancţiuni împotriva Rusiei

În acest context, SUA ar putea impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, după un răspuns iniţial prudent la ordinul preşedintelui Vladimir Putin de a desfăşura trupe ruse în două zone separatiste din Ucraina. Totodată, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell a anunţat că UE va decide marţi primele sancţiuni împotriva Rusiei.

„Intensificarea crizei între Rusia şi Ucraina a generat îngrijorări cu privire la apariţia unor perturbări de aprovizionare, deoarece sancţiunile riscă să paralizeze Rusia”, al doilea mare exportator mondial de petrol şi cel mai mare exportator de gaze naturale, a comentat Victoria Scholar, analist pentru Interactive investor.

„Cel mai important impact se va resimţi probabil asupra preţurilor la materiile prime”, afirmă la rândul său Neil Shearing, analist la Capital economics.

Trebuie menționat că aluminiul şi nichelul fac parte din metalele care sunt dependente de oferta rusească, iar cotaţiile lor au explodat ca urmare a ameninţării care planează asupra producţiei ruseşti, explică Al Munro, broker la Marex. Tona de aluminiu a ajuns marţi la o valoare de 3.380 de dolari la bursa de metale de la Londra (London Metal Exchange, LME), foarte aproape de recordul istoric atins în 2008. La rândul său, nichelul a atins un nou record, de 24.295 de dolari pe tonă, un preţ pe care acest metal nu l-a mai atins după luna august 2011.

Decizia luată de Vladimir Putin

Amintim că Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să intre în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina pentru a ajuta la menținerea păcii. Președintele Rusiei le-a recunoscut independența și a semnat acorduri de ajutor reciproc, care implică prezența de durată a trupelor sale.

Astfel, două decrete ale președintelui rus cer Ministerului Apărării ca „forţele armate ale Rusiei să îşi asume funcţii de menţinere a păcii pe teritoriul” din Doneţk şi Lugansk, care vor să fie recunoscute drept „republici populare”. În documentele respective, fiecare de o pagină şi publicate pe site-ul bazei de date ruseşti de texte legislative, nu a fost anunţat niciun calendar de desfăşurare sau amploarea acesteia.