Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis joi să menţină plafonul oficial de producţie la 30 de milioane de barili pe zi, a anunţat ministrul Petrolului din Kuweit, Ali Saleh al-Omair, transmite Reuters.
'Nicio schimbare', a afirmat Ali Saleh al-Omair, după o reuniune tensionată, care a durat peste cinci ore. Oficialul a susţinut că OPEC va trebui să accepte orice preţ stabilit de piaţă pentru ţiţei, chiar dacă barilul va fi la 60, 80 sau 100 de dolari.
Cotaţia barilului de ţiţei se va situa la 65-70 de dolari, a estimat joi ministrul irakian an Petrolului, Adel Abdel Mehdi.
Un război al preţurilor ar putea face necompetitive unele proiecte de exploatare a şisturilor bituminoase, din cauza costurilor ridicate de producţie, atenuând presiunile asupra OPEC pe termen lung. În timp ce unele state membre au declarat că ar dori ca OPEC să-şi reducă producţia, cel mai important membru al Organizaţiei, Arabia Saudită, nu este în favoarea unei diminuări, dând naştere la speculaţii că este mai interesată în păstrarea cotei de piaţă decât în stabilizarea preţurilor.
'Credem că Arabia Saudită susţine ideea ca pe termen scurt preţul ţiţeiului trebuie să rămână scăzut, cu un prag de 60 de dolari pe baril, pentru a avea mai multă stabilitate în anii următori, la un plafon de peste 80 de dolari. Cu alte cuvinte, ar fi în interesul OPEC să accepte preţurile mai scăzute pentru o perioadă, pentru a încetini proiectele din SUA', a apreciat analistul Olivier Jakob, de la Petromatrix.
Din decembrie 2011, OPEC menţine plafonul oficial de producţie la 30 de milioane de barili pe zi. Potrivit ultimului raport lunar al organizaţiei, cererea mondială pentru ţiţeiul OPEC va scădea anul viitor până la 29,20 milioane barili pe zi, cu aproape un milion de barili pe zi mai puţin decât produce în prezent cartelul.
În ultimele cinci luni, preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu aproape 25%. După anunţarea deciziei OPEC, la bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a scăzut la 74,36 dolari, cel mai redus nivel din august 2010. Ulterior, s-a redresat uşor, ajungând la 75,25 dolari.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna ianuarie a scăzut cu 2,19 dolari, ajungând la 71,50 dolari.
SURSA: Agerpres