Cotaţia barilului de petrol light sweet crude (WTI), cu livrare în luna noiembrie, a scăzut, joi, cu doi dolari, ajungând sub 80 de dolari, pentru prima dată din iunie 2012, în timp ce cotaţia barilului de ţiţei Brent a coborât la cea mai scăzută valoare din ultimii aproape patru ani, pe fondul speculaţiilor că majorarea furnizărilor din SUA ar exacerba excedentul de petrol pe plan global, transmite Bloomberg.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), contractele pentru petrolul light sweet crude (WTI) au scăzut în ultimele trei luni cu aproximativ 25%, în urma speculaţiilor că Arabia Saudită şi alte membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) se vor abţine de la reducerile necesare pentru a epuiza surplusul, conform analiştilor de la Commerzbank AG.
'80 este noul 100 de dolari pe baril. OPEC încă pare că aşteaptă ca piaţa să ajungă la punctul cel mai de jos. Pe termen lung, 80 de dolari pe baril ar trebui să fie nivelul minim', a apreciat Eugen Weinberg, analist specializat pe materii prime la Commerzbank, în Frankfurt.
În tranzacţiile electronice de la bursa New York Mercantile Exchange, cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna noiembrie a scăzut cu doi dolari, ajungând la valoarea de 97,78 dolari, iar joi la prânz se tranzacţiona la 79,95 dolari, fiind pentru prima dată din 29 iunie 2012 când s-a tranzacţionat sub 80 de dolari pe baril. Anul acesta, preţul acestui sortiment a scăzut cu 18%.
La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent, cu livrare în luna noiembrie, care expiră joi, a scăzut cu 1,18 dolari, ajungând la valoarea de 82,60 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2010. De asemenea, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 1,15 dolari, la 82,97 dolari.
'Producţia de la zăcămintele de şisturi bituminoase continuă să crească. Este o lipsă generală de încredere. 80 de dolari pe baril este un nivel psihologic', a declarat analistul Jonathan Barratt, de la Ayers Alliance Securities în Sydney.
Stocurile de ţiţei ale SUA au crescut probabil la 364,1 milioane de barili în săptămâna ce s-a încheiat la 10 octombrie, conform analiştilor intervievaţi de Bloomberg. Producţia a urcat la 8,88 milioane de barili pe zi până în 3 octombrie, cel mai ridicat nivel din martie 1986, a anunţat Departamentul Energiei.
Miercuri, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat că tendinţa de scădere a preţului petrolului va continua, iar cotaţia barilului de ţiţei Brent ar putea coborî până la 80 de dolari. Fitch susţine că tendinţa de scădere va continua până când va avea loc un răspuns de auto-corecţie în ceea ce priveşte oferta de petrol, provocat de reducerea investiţiilor în noi puţuri din partea producătorilor de petrol de şist.
Potrivit Fitch, reapariţia întreruperilor în aprovizionare şi o acţiune pozitivă din partea Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sunt cei mai probabili catalizatori pentru o revenire a preţurilor. De asemenea, agenţia de evaluare susţine că aprecierea dolarului american, care s-a întărit în raport cu moneda euro cu aproximativ 10% de la mijlocul anului, contribuie şi ea la scăderea preţului petrolului, care este cotat în dolari.
SURSA: Agerpres