Barilul revine spre 60 dolari

Dupa cresterea consistenta din zilele trecute, petrolul si-a revenit ieri, inchizand pe scadere. La New York, a scazut cu 5,23 dolari, pana la 65,30, in timp ce la Londra a pierdut 4,57 dolari pana la 61,87 USD. Pretul la cosul OPEC (compus din mai multe sortimente provenite din statele membre) a urcat in schimb cu 1,17 dolari, pana la 58,94 USD.Justificarea pentru acest pret vine in primul rand din faptul ca restrangerile economice ale tarilor dezvoltat, la care se adauga si programele de efici

Dupa cresterea consistenta din zilele trecute, petrolul si-a revenit ieri, inchizand pe scadere. La New York, a scazut cu 5,23 dolari, pana la 65,30, in timp ce la Londra a pierdut 4,57 dolari pana la 61,87 USD. Pretul la cosul OPEC (compus din mai multe sortimente provenite din statele membre) a urcat in schimb cu 1,17 dolari, pana la 58,94 USD.

Justificarea pentru acest pret vine in primul rand din faptul ca restrangerile economice ale tarilor dezvoltat, la care se adauga si programele de eficienta energetica, au impins consumul destul de jos. Puseele de crestere din ultima perioada au fost mai mult fundamentate pe amenintarile OPEC cu privire la restrangerea productiei. Materializarea avertismentelor a fost mai mult o reducere a surplusului de petrol din piata. Astfel, producatorii nu au facut decat sa isi acordeze oferta la cerintele tarilor consumatoare.

Perspective de scadere sunt, mai ales ca in programul democratilor sunt referiri clare la restrangerea consumului de petrol. In primul rand favorizarea masinilor electrice si intensificarea eficientei energetice. Motive pentru crestere se regasesc to in programul de guvernare, in special in privinta opozitiei directe lui Barack Obama fata de ideea infiintarii de noi sonde in zonele arctice.

Datele reci din economie arata ca, in primele zece luni ale anului, SUA au consumat cu 7% mai putin petrol decat in perioada similara a anului trecut. In acelasi interval de timp, stocurile au scazut doar cu 1,6%.