Tanczos Barna a vorbit despre urșii de pe pârtie. El a arătat că urșii au devenit un pericol real pentru turiști, în condițiile în care devin tot mai dese cazurile de animale care pătrund pe pârtiile de schi.
Barna a vorbit și despre urșii de pe pârtie. Ministrul Mediului dorește să fie găsită o soluție pentru ca urșii să nu mai intre pe pârtiile de schi
Situația devine tot mai problematică, având în vedere că numărul interacțiunilor om-urs a crescut în ultima vreme.
Tanczos Barna a vorbit și despre urșii de pe pârtie: Un pericol iminent
Contactul om-urs devine atât de frecvent încât trebuie să găsim soluţii, a afirmat miercuri Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, menţionând că rolul Ministerului Mediului este să găsească soluţii într-un program de gestionare a acestor populaţii de animale sălbatice.
Doi urşi au fost surprinşi, marţi, pe pârtiile din staţiunea Predeal, însă doar în cazul unuia dintre aceştia schiorii aflaţi la faţa locului au sesizat prezenţa lui prin apel la 112, a informat IJJ Braşov.
Unul dintre urşi a fost văzut şi filmat pe pârtia Subteleferic, iar prezenţa acestuia a fost sesizată la 112 de către o persoană aflată în teleschi.
Întrebat dacă ursul de pe pârtia din Predeal va fi îndepărtat ministrul a menţionat că aceasta este soluţia cea mai simplă, însă problema cea mai mare este că se repetă şi „reprezintă un pericol iminent la adresa turiştilor”.
”Metodele preventive să fie pe primul loc”
„Este soluţia cea mai simplă. Problema cea mai mare este că se repetă. Şi se repetă din ce în ce mai des, reprezintă un pericol iminent la adresa turiştilor. Sper să nu mai avem cazuri de genul acesta în sezonul de schi. Căutăm soluţii de îngrădire. Nu s-a gândit nimeni în ultimii 30 de ani că putem avea urs pe pârtie”, a menţionat ministrul.
Tanczos Barna a subliniat că Ministerul Mediului are obligaţia de a găsi soluţii într-un program de gestionare a acestor populaţii de animale sălbatice, astfel încât „metodele preventive să fie pe primul loc şi să nu mai ajungem în aceste situaţii critice”.
„Zi de zi lucrurile se agravează şi contactul om urs devine atât de frecvent încât trebuie să găsim soluţii. Ministerul are programe de subvenţionare a acestor cheltuieli. Am avut programe pentru gard electric pentru fermieri, putem găsi soluţii şi pentru administratorii de pârtii.
”Este inadmisibil”
Putem să ajutăm aceste autorităţi locale ca să implementeze măsuri preventive. Cea mai mare problemă de patru-cinci ani de zile, Ministerul nu a făcut nimic. Nu a făcut aproape nimic, nici preventiv nu a făcut nimic pe evaluarea acestor populaţii.
Nu avem un program care să fie operabil şi care să fie pus în practică. Nu avem acele zone de linişte asigurate pentru animalele sălbatice. Intervenim doar în cazul în care se întâmplă ceva.
Lucrul este inadmisibil şi rolul nostru, al Ministerului şi obligaţia noastră este să găsim soluţiile într-un program de gestionare a acestor populaţii de animale sălbatice astfel încât metodele preventive să fie pe primul loc şi să nu mai ajungem în aceste situaţii critice”, a mai spus Tanczos Barna.