Barna: Este inadmisibil ca o companie care merge în pierderi, să facă contracte colective de muncă cu majorări salariale nesustenabile

Barna spune că, în schimb, cele aflate pe pierderi trebuie să reevalueze situația, inclusiv contractele colective de muncă negociate recent. Ministrul a subliniat că nu are obiecții față de creșterile salariale, inclusiv la Metrorex, atâta timp cât societatea poate susține aceste creșteri fără a depinde de subvenții de la stat.

Întrebat dacă are în vedere excepții, în contextul anunțului privind înghețarea pensiilor și salariilor, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a afirmat că se așteaptă ca toți să se conformeze regulilor stabilite.

”Excepţiile nu le stabileşte Ministerul Finanţelor, s-au stabilit regulile generale la sfârşitul anului. Mă aştept ca toată lumea să se încadreze în aceste reguli generale. Cu siguranţă, companiile de stat care sunt listate la bursă sunt într-o altă situaţie, cu siguranţă, cele care sunt pe profit de ani de zile şi din dividende realizate plătesc statului român sume considerabile, sunt într-o altă situaţie. După aprobarea bugetului, probabil vom mai avea o analiză în coaliţie pe această temă. Important e ca companiile de stat care sunt pe profit să îşi poată desfăşura activităţile, în mod normal, fără perturbări, iar cei care sunt pe pierderi sau sunt exagerări, acolo să se aplice cu stricteţe nişte reguli ale bunului simţ şi reguli ale comportamentului normal într-o companie de stat”, a declarat Tanczos Barna.

Barna pune condiții pentru companii

Întrebat și dacă ia în considerare excepții de la Ordonanța trenuleț pentru companii precum Metrorex, Tanczos Barna a explicat că nu ar avea nicio problemă ca o astfel de companie să majoreze salariile, atâta timp cât acest lucru se face din venituri proprii.

”Eu nu aş avea o problemă ca Metrorex să îşi majoreze de 10 ori salariile, pe an, dacă ar putea să acopere din venituri aceste creşteri salariale şi de fiecare dată nu ar fi nevoie de subvenţie din partea statului ca să supravieţuiască. Nu aş avea nicio problemă dacă toată ţara, toţi contributorii, toţi plătitorii de impozite, din Maramureş, Suceava, Iaşi, Timişoara, Constanţa, n-ar trebui să contribuie la Metrorex ca Metrorex să iasă pe zero, nu pe plus”, a declarat ministrul.

Ministrul Finanțelor a subliniat că situația este similară și în cazul altor companii, afirmând că nu ar avea nicio problemă ca acestea să modifice Contractele Colective de Muncă, atâta timp cât sunt capabile să funcționeze pe piață într-un mod sustenabil și să obțină profit. El a adăugat că este inacceptabil ca o companie aflată pe pierdere să încheie contracte colective de muncă care prevăd majorări salariale nesustenabile și a sugerat că aceste contracte ar trebui renegociate de către manageri și lideri sindicali responsabili. În ultimele săptămâni, angajații mai multor companii de stat au protestat împotriva prevederilor Ordonanței trenuleț.