Barna Tánczos a semnat ordinul. Ce se va întâmpla cu urșii din România

SURSĂ FOTO: Facebook, Tánczos Barna

Barna Tánczos a semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populației de urși din România, prin care 426 de exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenție și 55 de exemplare pot fi îndepărtate cu scop de intervenție.

În curând, va fi gestionată populația de urși din România. 426 de exemplare vor putea fi îndepărtate

Joi, 15 iunie 2023, în ultima sa zi de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna a semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populației de urși. Pe baza sa, au fost aprobate, din nou, cote de prevenire și intervenție pentru populația de urși: 426 de exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenție și 55 de exemplare pot fi îndepărtate cu scop de intervenție.

Ordinul de ministru a fost transmis către Academia Română pentru avizare, după care va fi publicat în Monitorul Oficial, a spus el.

„În Ținutul Secuiesc, din 2016, numărul crescut de urși a amenințat tot mai mult viața oamenilor și bunurile acestora. În ultimele 905 de zile, UDMR a lucrat pentru a proteja viețile și bunurile, precum și pentru a soluționa conviețuirea om-urs pe termen lung, respectiv pentru a pune pe baze solide profesionale gestionarea populației de urs din România”, a scris, joi, Tanczos Barna pe contul său de Facebook.

Populaţia de urs brun din România este în continuă creștere

Vă amintim că, în aprilie 2023, Tanczos Barna a spus că susţine reducerea la minim a riscului conflictelor om-urs care a dus la pierderea de vieţi omeneşti, obligaţia autorităţilor fiind de a proteja viaţa umană.

În ceea ce priveşte exportul ca o soluţie de reducere a populaţiei de urs, el a zis că nicio ţară europeană din UE nu doreşte urşii din România. Potrivit spuselor sale, toate studiile recente arată că populaţia de urs brun este în continuă creştere în România, iar problema trebuie rezolvată în mod responsabil, prin acţiuni ferme.

„Toate datele arată clar şi fără echivoc că populaţia de urs brun este în continuă creştere, iar o creştere accentuată nu poate fi acceptată, pentru că va fi, la un moment dat, în detrimentul speciei, prin suprapopularea unor zone. Trebuie să reducem la minim riscul conflictelor om –urs, pentru că, din păcate, mor foarte mulţi concetăţeni care sunt atacaţi de urs în pădure, în gospodărie, la stână, iar obligaţia noastră este de a proteja viaţa umană şi bunurile create de om”, a declarat el în cadrul unui interviu acordat pentru TVR Info.

Acesta a precizat, totodată, că intervenţia prin prevenţie este o metodă uzuală, acceptată în statele membre din UE, unde există populaţie de urs brun, iar România trebuie să revină la această abordare ştiinţifică, pragmatică şi responsanbilă pentru a proteja viaţa umană.