Ministrul Finanțelor: Deficitul va scădea la 3% până în 2031. Priorități pentru 2025
Ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, a declarat marți, în cadrul conferinței PRIA Finance for Keys Business Sectors, că România trebuie să își reducă deficitul bugetar, care a ajuns la un nivel rar întâlnit în Uniunea Europeană. Potrivit acestuia, până în 2031, deficitul va fi readus la 3%, conform angajamentului luat față de Comisia Europeană.
Oficialul a explicat că bugetul pe 2025 a fost aprobat la începutul lunii februarie, iar acum se află în etapa de implementare. El a subliniat că este necesară o gestionare mai strictă a cheltuielilor pentru a asigura stabilitatea economică pe termen lung. În acest sens, ministerul monitorizează atent modul în care ordonatorii principali de credite respectă plafoanele lunare și trimestriale.
Tanczos a menționat că România trebuie să reducă deficitul nu doar din obligație față de Comisia Europeană, ci și pentru a menține echilibrul macroeconomic și sustenabilitatea bugetară. În opinia sa, acest proces este esențial pentru stabilitatea pe termen lung a economiei.
„Ministerul Finanţelor, într-adevăr, a propus un buget în cursul lunii ianuarie. Bugetul a fost aprobat la începutul lunii februarie şi acum suntem etapa de implementare a acestui buget. Un buget care vine după o perioadă destul de agitată în România, cu alegeri multiple în 2024.
De asemenea, putem spune că a fost un deficit care rar se mai întâlneşte într-o ţară din Uniunea Europeană şi de acolo trebuie să-şi revină practic acest sistem fiscal-bugetar şi să intrăm pe un trend de reducere a deficitului. Şi nu doar din cauza faptului că avem o înţelegere cu Comisia Europeană pe acest sistem de reducere a deficitului de la 7% la 3%, până în 2031, dar avem şi acele elemente de macrostabilitate, prudenţialitate, de perspectivă pozitivă, de sustenabilitate. Altfel, este practic greu de imaginat că acest echilibru se poate păstra pe termen mediu şi lung.
Concret, ceea ce facem noi acum este să ținem sub control cheltuielile la ministerele de resort şi la ordonatorii principali, astfel încât să nu iasă nimeni din plafoanele bugetare şi din plafoanele lunare trimestriale, să putem reduce cheltuielile treptat de funcţionare şi să putem oferi mai mult celor care plătesc impozite şi taxe”, a spus demnitarul.
Creșterea veniturilor și combaterea evaziunii fiscale
Un alt obiectiv major pentru 2025 este îmbunătățirea colectării veniturilor la buget. Ministrul Finanțelor a explicat că ANAF și Autoritatea Vamală Română sunt responsabile pentru eficientizarea procesului de colectare a taxelor, prin digitalizarea și automatizarea procedurilor.
Barna Tanczos a subliniat că strategia ministerului nu se bazează pe efectuarea unor controale repetate asupra acelorași companii, ci pe extinderea bazei de colectare a veniturilor. El a explicat că autoritățile fiscale trebuie să reducă evaziunea și să asigure o aplicare uniformă a regulilor pentru toate companiile, astfel încât să nu se creeze dezechilibre în mediul de afaceri.
„Ne concentrăm pe realizarea veniturilor. Aici, ANAF şi AVR – Vama sunt cele două instituţii principale care se ocupă de realizarea-colectarea acestor venituri prin sistemele informatice pe care le-au dezvoltat în ultima perioadă, eficientizează şi acţiunile de control, eficientizează şi colectarea şi îşi fac planul.
Sperăm, la sfârşitul anului, să putem colecta acele venituri despre care vorbim.
Obiectivul principal este nu un control încă o dată la companiile care au fost controlate de cinci ori, de zece ori deja şi sunt cele la care se întorc autorităţile de fiecare dată, ci extinderea plajei de colectare a veniturilor, indiferent dacă vorbim de impozitul pe venit, de TVA sau de accize, să avem o regulă generală şi aplicabilă pentru toată lumea, astfel încât să reducem evaziunea fiscală şi acele gap-uri de TVA (deficit la încasare, n.r.) şi alte sume neîncasate în sistem”, a menţionat Barna Tanczos.

Sprijinirea economiei și a proiectelor de dezvoltare
În ceea ce privește măsurile de sprijin pentru mediul de afaceri, ministrul a precizat că programele Start-Up Nation, Investalim și Construct Plus vor continua, iar fondurile necesare pentru acestea au fost deja alocate.
Barna Tanczos a menționat că, în domeniul economiei circulare, se va acorda o atenție deosebită finanțării fabricilor de reciclare, proiecte care au întâmpinat blocaje în ultimii ani. El a explicat că ministerul a asigurat credite de angajament pentru aceste programe și că plățile vor începe în 2025, continuând și în anii următori.
„Important este că mergem mai departe cu programele de susţinere pentru mediul economic, programele lansate de Ministerul Economiei, de exemplu Start-Up Nation, Construct Plus, la Ministerul Agriculturii, Investalim.
Apropo de economia circulară, ar trebui să mergem mai departe şi cu acele finanţări pentru fabricile de reciclare care de ani de zile s-au împotmolit şi au fost prelungite de nu ştiu câte ori şi nu sunt nici astăzi finalizate.
Încă o dată, nu Ministerul Finanţelor se ocupă de fiecare, ci se ocupă ministerele de resort. Ceea ce am făcut noi, am asigurat credite de angajament pentru acele programe unde au stat luni de zile sau chiar un an de zile fără semnarea contractelor şi acolo am creat posibilitatea semnării contractelor pentru Ministerul Economiei, de exemplu.
Am asigurat şi pentru 2025 o sumă suficient de mare ca să înceapă plăţile către companiile care au câştigat acele proiecte şi pe un program multianual şi în 2026, şi în 2027, să putem continua şi Start-Up Nation şi să putem finaliza şi Construct Plus şi celelalte programe”, a subliniat ministrul de resort Barna Tanczos.