Agenda Piaţa muncii, clauza de salvgardare pe justiţie şi scandalul fregatelor sunt cåteva dintre temele abordate de Robin Barnett, ambasadorul Regatului Unit, în interviul acordat revistei Capital. Capital: De ce părăsesc emigranţii Marea Britanie?Robin Barnett: În toată Europa oamenii circulă atåt pentru a dobåndi noi aptitudini, cåt şi pentru a obţine un alt loc de muncă, mai bun. Alţii, aşa cum este firesc, se întorc în ţările lor pentru a pune în
Agenda Piaţa muncii, clauza de salvgardare pe justiţie şi scandalul fregatelor sunt cåteva dintre temele abordate de Robin Barnett, ambasadorul Regatului Unit, în interviul acordat revistei Capital.
Capital: De ce părăsesc emigranţii Marea Britanie?
Robin Barnett: În toată Europa oamenii circulă atåt pentru a dobåndi noi aptitudini, cåt şi pentru a obţine un alt loc de muncă, mai bun. Alţii, aşa cum este firesc, se întorc în ţările lor pentru a pune în practică ce au învăţat peste hotare. Cred că acesta este un lucru pozitiv.
Robin Barnett: Guvernul de la Londra trebuie să ţină cont de presiunile de pe piaţa internă a muncii. Însă, această poziţie va fi revizuită conform planificării. În ceea ce priveşte recunoaşterea calificărilor profesionale, şi cred că, în principiu, acest lucru îi viza pe arhitecţi, acum ne încadrăm în legislaţia europeană. Din cåte ştiu, am avut unele probleme legate de transpunerea directivelor europene în legislaţia britanică.
Capital: Romånia arată în realitate în culori sumbre, aşa cum este prezentată de presa britanică?
Robin Barnett: Ţara dumneavoastră are o imagine pozitivă atåt în Europa, cåt şi în Marea Britanie. Un bun exemplu este domnul George Iacobescu, care se află astăzi alături de noi, pentru a sărbători Ziua Reginei Marii Britanii, şi care este CEO al unuia dintre cele mai importante centre financiare din lume, Canary Wharf, cu sediul la Londra. Cred că astfel de oameni creează imaginea bună a Romåniei în exterior.
Robin Barnett: Cred că lucrurile stau altfel. Toate statele membre au fost de acord cu introducerea mecanismului de verificare şi cooperare în cazul Romåniei. În curånd, vom vedea ce conţine Raportul Comisiei Europene referitor la progresele din acest domeniu. Marea Britanie a fost foarte activă în ceea ce priveşte programele de asistenţă bilaterală, contribuind la stimularea reformelor în sistemul judiciar romånesc, prin intermediul programelor de management al instanţelor, de colaborare dintre judecătorii romåni şi cei britanici etc. Am încercat să ajutăm ţara dumneavoastră să-şi îndeplinească angajamentele luate faţă de UE. În ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, nu dorim să împiedicăm Romånia să beneficieze de acestea, ci să lucrăm împreună cu firmele britanice pentru a vă susţine să accesaţi fondurile destinate educaţiei, instruirii şi formării profesionale.
Capital: Cum a fost receptat scandalul fregatelor de către corpul diplomatic?
Robin Barnett: Romånia a cumpărat în 2004 două vase excelente, moderne, care pentru prima dată au oferit o capacitate serioasă pentru Marină. Ţara dumneavoastră utilizează cele două fregate în cadrul unor exerciţii şi operaţiuni militare şi cred că, dacă îi întrebaţi pe cei din conducerea Marinei romåne, vă vor spune că sunt foarte mulţumiţi de vasele respective. „Scandalul fregatelor“ nu ştiu de unde a apărut.
Robin Barnett: Nu, nu cred. Marea Britanie a susţinut puternic aderarea Romåniei la UE, din 1999. Considerăm că ţara dumneavoastră a avut deja o contribuţie importantă în ceea ce priveşte dezbaterile din cadrul UE pe probleme majore, cum ar fi: securitatea comună, separarea activităţilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice şi lupta împotriva schimbărilor climatice.
Capital: Marea Britanie este al cincilea mare investitor în ţara noastră, companii importante fiind deja prezente în Romånia. Ce alte mari firme britanice urmează să intre în curånd pe piaţă? Ce înseamnă acest lucru ca sumă totală investită şi ca număr de locuri de muncă create?
Robin Barnett: Cea mai vizibilă intrare pe piaţă este cea a ABN AMRO, care a fost preluată de Royal Bank of Scotland. De asemenea, sunt multe investiţii în domeniul imobiliar, cum ar fi mallurile, ca şi în domeniul mediului, astfel încåt Romånia să-şi îmbunătăţească sistemul de apă şi canalizare. Iar aşa cum aţi văzut în toamna trecută, la tårgul agricol INDAGRA, companiile britanice de profil sunt foarte active pe piaţa din Romånia. Peste 3.300 de societăţi comerciale cu capital britanic sunt prezente în ţara dumneavoastră, investiţiile cifråndu-se la peste patru miliarde de euro. Am constatat că multe firme din Regatul Unit doresc să facă afaceri în ţara dumneavoastră, de aceea sunt convins că investiţiile vor continua să crească. În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă, evident, acesta urmează un trend ascendent, similar cu cel al investiţiilor. Pot să vă spun că anul trecut exporturile din Marea Britanie în Romånia s-au ridicat la 980 de milioane de euro, iar importurile noastre au depăşit 1,1 miliarde de euro, poziţionånd Regatul Unit pe al şaselea loc în råndul statelor importatoare.
Robin Barnett: Această sintagmă a fost utilizată aici, nu în Marea Britanie. Este o relaţie foarte importantă pe linia securităţii, în care UE şi SUA merg împreună pentru a face faţă provocărilor din acest domeniu. UE şi NATO lucrează foarte stråns împreună în întreaga lume şi există un parteneriat foarte puternic. Iar Romånia, alături de celelalte state din Alianţă, dar şi din UE, are o colaborare foarte bună cu SUA şi Canada. n
«Romånia a cumpărat în 2004 două vase excelente, moderne pentru Marină. „Scandalul fregatelor“ nu ştiu de unde a apărut.»
CARTE DE VIZITA
1958 se naşte în Basingstoke, Marea Britanie
1979 a absolvit Facultatea de Drept din Birmingham
1980 începe activitatea în cadrul Ministerului britanic al Afacerilor Externe
1996-1998 vicepreşedinte în departamentul Ministerului Afacerilor Externe pentru estul regiunii Adriatice, responsabil pentru zona Balcanilor
1998 – 2001 şef adjunct de misiune la Varşovia
2001 – 2002 membru al echipei de intervenţie a Ministerului Afacerilor Externe în timpul crizei din Afganistan
2002 – 2006 director al departamentului pentru vize Ukvisas
Din 2006 ambasador al Regatului Unit în Romånia