Barometru de securitate a României: 43% dintre români cred că țara este mai în siguranță după aderarea la NATO

Centrul de cercetări sociologice LARICS, în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române au lansat Barometrul de securitate a  României, ediția aprilie 2021. 

Barometru de securitate a României: 43% dintre români cred că țara este mai în siguranță după aderarea la NATO

Moderat de dl. Victor Voicu, Academician, Vicepreședinte al Academiei Române,  evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române in prezența invitaților: dl. Nicolae  Ciucă, Ministrul Apărării Naționale; dl. Constantin Ionescu, Consilier de Stat în  cadrul Departamentului Securităţii Naţionale; dl. Ioan – Aurel Pop, Academician,  Președintele Academiei Române; dl. Daniel Daianu, Academician, Președintele Consiliului Fiscal Banca Națională a României; dl. Gheorghe Savu, G-ral (r), Director  Damen Naval România; dl. Dan Dungaciu, Prof. Univ. Dr., Director ISPRI; dl. Darie  Cristea, Conf. Univ. Dr., Director CCSL.

Securitate națională și globală 

43% dintre români cred că țara noastră este mai în siguranță de cât oricând în istorie  după aderarea la NATO. 37% consideră că maximul de siguranță a fost atins în perioada războiului rece.

Actualul președinte al SUA, Joe Biden, este văzut de 68,6% dintre români ca om al  păcii, spre deosebire de Donald Trump, imaginat de mai degrabă ca om al războiului  (56,3%). Prin comparație, doar 33,3% îl văd pe președintele rus, Vladimir Putin, mai degrabă om al păcii, și doar 37,6% pe cel chinez (Xi Jinping).

În condiții obișnuite, românii tind să recomande țării noastre o poziție precaută în relațiile internaționale: 36,6% cred că trebuie să fim la fel de apropiați de UE ca și de  SUA; 31,1% cred că alianța cu UE și SUA trebuie să nu ne ducă la neînțelegeri cu alte  state. 23,6% sunt proeuropeni fermi, 6,9% sunt proamericani fermi.

NATO (66,3%) și SUA (36,9%) sunt văzute ca principalele ajutoare posibile ale  României în cazul în care am fi victima unei agresiuni armate. Cei mai mulți români  (73,3%) iau în calcul însă ipoteza că nu ne-ar ajuta nimeni. De reținut că întrebarea  avea răspunsuri multiple, deci totalul procentelor depășește 100%.

Pandemia 

27% dintre români cred că vaccinarea este singura cale prin care putem scăpa de  Covid19, iar 19. 51% cred că ar trebui căutate și alte metode, în timp ce aproape 20%  spun că nu prea sunt de acord în general cu acest tip de vaccinare.

40,1% dintre români spun că s-au vaccinat sau se vor vaccina. 27,3% se mai gândesc  dacă se vaccinează în perioada următoare și 32,5% declară că se opun vaccinării.  Această ultimă cifră a mai crescut puțin față de începutul anului, probabil și pe fondul  discuțiilor publice privind efectele secundare ale anumitor tipuri de vaccin.

De departe, cel mai bine văzut vaccin anti-covid este Pfizer.

Pe de altă parte, teoriile conspiraționiste privind pandemia au un succes îngrijorător la  români.

Datele pentru realizarea Barometrului au fost culese în perioada 12 aprilie – 23 aprilie  2021 în București și în toate județele României pe baza unui chestionar telefonic.

Barometrul de Securitate a României, ediția aprilie 2021 poate fi consultat aici.

Barometrul de Securitate a României, ediția aprilie 2021, a fost realizat cu sprijinul  Astra Zeneca, DAMEN, Lockheed Martin și analizează percepțiile românilor în 7  capitole distincte: Securitate națională și globală, Relații Internaționale, Relațiile cu  Republica Moldova, Percepții ale Amenințărilor, Relații Interetnice, Industria de  Apărare, Pandemia.