La 8 luni de la invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, cine este de vină, în opinia românilor, pentru războiul de la granițele țării? Cât de încrezători sunt românii în capacitatea autorităților de a proteja securitatea, prosperitatea şi interesele României şi ale cetăţenilor români?
Deși apropierea iernii va îngreuna considerabil situația de pe front, cum ar trebui țara noastră să se raporteze la războiul din regiune?
La toate aceste întrebări a încercat să se găsească un răspuns în Barometrul de Securitate a României.
În cine au cea mai mare încredere românii
Românii au fost chestionați asupra unei întrebări cheie în actualul context economic și social. Întrebați cu privire la încrederea în instituții, majoritatea a indicat Biserica ca fiind instituția în care se încred cel mai mult. Astfel, în Biserică au încredere 65,6% din români (foarte multă 31,5% și multă 34,1%), în timp ce aproape 35% nu au încredere decât puțină sau foarte puțină.
După Biserică, Armata se află pe locul doi. Un procent de 23,6% se încred foarte mult și 42,8% mult, în timp ce doar 35,6% au încredere puțină sau foarte puțină.
Urmează în ordine Academia Română, cu 65,2% (45,7% multă și 19,5% foarte multă) și NATO cu 53,7% încredere (16,4% foarte multă și 37,3% multă).
În SRI au încredere aproape 50% dintre cei intervievați, în timp ce în Ministerul Afacerilor Externe își pun speranțele 48,8% dintre români.
Un procent covârșitor nu se bazează pe Klaus Iohannis
La capitolul opus se află Uniunea Europeană. Un procent de 60% a declarat că nu are încredere în UE decât puțin sau foarte puțin.
Nici președintele României nu stă deloc bine. Klaus Iohannis se bucură de doar 5,4% încredere deplină. Un procent de 75% a răspuns că are încredere puțină sau foarte puțină în președintele României.
Guvernul stă și mai prost: 82,6% au răspuns că nu se bazează pe această instituție (32,6% încredere puțină și 50% încredere foarte puțină).
Parlamentul rămâne instituția în care românii nu au încredere mai deloc, cu un pricent de 87,7% la capitolul de neîncredere.
Barometrul de Securitate, ediția noiembrie 2022, realizat de CCSL prin LARICS, în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române, analizează răspunsurile respondenților din toate județele României și în sectoarele Municipiului București. Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.
Lansarea Barometrului de Securitate, ediția 2022, poate fi urmărită în direct 7 noiembrie 2022, 10.00 aici.
Amintim, că în urmă cu o lună, și Avangarde a dat publicității un sondaj de opinie. La capitolul încredere, pe locul întâi se află pompierii, cu un procent de 77% dintre respondenți . Urmează SMURD, cu 63%, şi Ambulanța cu 57%.
Mai multe detalii chiar aici.