Baronul agriculturii: campion şi la subvenţii, şi la datorii faţă de stat

Culiţă Tărâţă, beneficiarul celor mai mari subvenţii primite în ultimii ani pentru suprafeţele agricole concesionate de la ADS, este, totodată, şi cel mai mare datornic faţă de stat.

Pentru a face rost de banii necesari acoperirii promisiunilor electorale, guvernul Ponta recurge la fel de fel de artificii fiscale, precum supra-impozitarea salariilor de peste 4.500 de lei ale bugetarilor, în loc să recurgă la alte măsuri, mai eficiente şi mai la îndemână, cum ar fi executarea marilor datornici faţă de bugetul statului. Numai în domeniul agricol, de exemplu, 20 de societăţi comerciale cumulează, la ora actuală, datorii faţă de bugetul de stat în valoare de peste 40 de milioane de euro. Cap de afiş, cu o datorie de 99.074.319,27 de lei (peste 23,5 milioane de euro) este SC TCE 3 Brazi SRL, firma omului de afaceri Culiţă Tărâţă, care are în concesiune cea mai fertilă suprafaţă agricolă din România: Insula Mare a Brăilei. Este vorba de circa 57.000 de hectare – singura suprafaţă compactă din România unde se mai află în funcţiune sistemele de irigaţii amenajate, înainte de 1989, de regimul Ceauşescu.

Tărâţă: „Datoriile sunt nereale“

„Datoria din tabelul invocat de dumneavoastră nu este cea reală, de aceea ne şi judecăm cu ADS. În cea mai mare parte, este vorba de o datorie inventată de fostul preşedinte al acestei instituţii, Daniel Drăgan, care a fost atât de «corect» în exercitarea atribuţiilor sale, încât azi el se află în puşcărie, unde are de executat şase ani de detenţie“, ne-a declarat patronul firmei TCE 3 Brazi, Culiţă Tărâţă. (Într-adevăr, Drăgan a fost condamnat în 2010 pentru abuz în serviciu într-un dosar de retrocedare, dar fără nicio legătură cu Culiţă Tărâţă – n.red.) legat de raporturile cu firma Agricost Iaşi, care, potrivit unei sentinţe definitive a Tribunalului Brăila, ar fi trebuit să preia de la ADS contractul de concesiune a Insulei Mari a Brăilei, Culiţă Tărâţă ne-a declarat: „încă din iunie 2004, în urma unei licitaţii publice, Agricost ne-a cumpărat principalele active din insulă, inclusiv sistemul de aducţiune al apei pentru irigaţii, la preţul pieţei din acel moment. Acum, societatea este partenerul nostru principal, căruia îi plătim în fiecare lună chirie, aşa cum am stabilit prin contractul de vânzare-cumpărare a acestor active. Vă spun cu mâna pe inimă că, în acest moment, noi şi firma Agricost ne derulăm activităţile curente în bune condiţii şi în interesul ambelor părţi“.


Aşadar, în timp ce deţine „recordul“  de cel mai mare datornic din domeniul agricol faţă de bugetul statului, firma lui Culiţă Tărâţă, Trei Brazi SRL, beneficiază de cele mai consistente subvenţii primite de la stat pentru suprafeţele cultivate. Culiţă Tărâţă a luat în concesiune suprafeţele din Insula Mare a Brăilei în anul 2001, pentru o perioadă de 20 de ani, în urma rezilierii de către ADS a contractului unui alt controversat om de afaceri, Fernando Enciu, protejatul ministrului agriculturii din acea perioadă, Ioan Avram Mureşan, condamnat recent la şapte ani de închisoare în celebrul dosar „Caltaboşul“. Pe lângă terenurile din judeţul Brăila, Tărâţă mai exploatează alte 10.000 de hectare de teren în judeţul Neamţ. În plus, el deţine mai multe ferme de animale, cu circa 2.000 de bovine, 10.000 de oi şi 20.000 de porci, pentru care primeşte, de asemenea, în fiecare an, subvenţii consistente de la bugetul statului. Una peste alta, potrivit datelor furnizate de APIA, la cererea redacţiei Capital, în anul 2011, Culiţă Tărâţă a primit subvenţii în valoare totală de 9.106.426 de euro. 

Comisia Europeană va „înţărca bălaia“

Comisia Europeană lucrează în această perioadă la un amplu program privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC), inclusiv la elaborarea bugetului destinat agriculturii în perioada 2014-2020, proiect care presupune, printre altele, o nouă concepţie cu privire la acordarea subvenţiilor anuale marilor şi micilor producători agricoli din spaţiul Uniunii Europene. Principala măsură vizează plafonarea subvenţiilor acordate marilor firme agricole la maximum 300.000 de euro, indiferent de mărimea suprafeţei lucrate. O altă măsură avută în vedere de Comisia Europeană constă în blocarea subvenţiilor directe pentru firmele care înregistrează restanţe la plata redevenţelor datorate statului pentru suprafeţele agricole concesionate.

Este vorba de o datorie inventată de fostul preşedinte al ADS, Daniel Drăgan, care a fost atât de «corect» în exercitarea atribuţiilor sale, încât azi se află în puşcărie.
Culiţă Tărâţă, patronul firmei TCE 3 Brazi SRL