Preşedintele Comisiei Europene este supărat pe autorităţile române că nu se implică în desemnarea unui comisar.

Barroso i-a transmis lui Băsescu un mesaj extrem de dur privind comisarul european, potrivit  europarlamentarului PSD Victor Boştinaru. România este nepermis de mult întârziată în ceea ce priveşte candidaturile pentru portofoliul de comisar european, iar acest mesaj „extrem de sever” i-a fost transmis personal preşedintelui Băsescu de către preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a spus europarlamentarul PSD Victor Boştinaru.

România a gestionat „extreme de prost” acest dosar

„România a gestionat extrem, extrem de prost acest dosar, pornind chiar de la publicitatea pe care a făcut-o în jurul unei singure candidaturi, în condiţiile în care orice stat membru merge cu un pachet de două-trei portofolii şi un pachet de doi-trei candidaţi absolut relevanţi, nu doar tehnicieni. Un comisar, deşi are o responsabilitate concretă, el mai adesea ia în final decizii politice şi dacă nu ai în spate un grup politic european mare va fi dificil să obţii un sprijin pentru un proiect european, nu unul naţional. Aici nu vorbesc de faptul că un comisar român va strânge cu grebla bani europeni şi îi va aduce la Bucureşti. E o naivitate”, a atras atenţia eurodeputatul.

Cioloş nu mai este susţinut de Franţa

Îngrijorătoare este atât situaţia politică internă, dar şi retragerea sprijinului francez pentru un portofoliu la agricultură pentru ţara noastră. Potrivit presei irlandeze, Franţa a anunţat joi că nu mai sprijină România pentru portofoliul Agriculturii, iar criza politică internă pare să slăbească şi mai mult şansele României în acest sens.

„România a ajuns într-un impas, iar prietena noastră Franţa, din păcate, din motive oneste, atunci când a declarat sprijinul pentru candidatul pentru agricultură (pentru Irlanda, n.r.) mă tem că a închis definitv dosarul candidaturii domnului Cioloş pentru că exact acest lucru….Parafrazându-l pe preşedintele Chirac, Bulgaria şi România tocmai au ratat ocazia de a tăcea şi cred că acelaşi lucru trebuia şi acum spus”, a continuat deputatul european.

Celelalte state aproape au finalizat negocierile

În plus, Boştinaru a spus că întârzierea în care se află România este unică la nivel european. „Toate celelalte 26 de state au negociat din ianuarie şi sunt informal în faza finală a acestor negocieri. România este nepermis de mult întârziată. Acest mesaj extrem de sever i-a fost transmis personal preşedintelui Băsescu de către preşedintele CE, Jose Manuel Barroso”, a spus europarlamentarul PSD.