Euro este „una dintre cele mai puternice monede” şi nu va muri, a susţinut preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul italian ‘Il Sole-24 Ore’, citat de AFP.

Întrebat în legătură cu posibilitatea ca moneda unică europeană să nu supravieţuiască din cauza lipsei de coeziune şi de convergenţă a economiilor din zona euro, Barroso a răspuns că nu împărtăşeşte această analiză.

„Euro este una dintre cele mai puternice devize din lume şi a doua monedă globală”, a afirmat preşedintele CE, adăugând că economiile europene au un nivel de îndatorare inferior celui al SUA şi al Japoniei.

Subliniind „determinarea conducătorilor europeni de a face tot ceea ce este necesar pentru a menţine stabilitatea euro”, Barroso a menţionat decizia adoptată de Consiliul European de joi de a da publicităţii testele de rezistenţă la stres ale celor mai mari bănci europene.

El a recunoscut că UE ar fi putut reacţiona mai devreme în privinţa crizei, dar a reaminit că este „uşor să judeci a posteriori”.

„Ne-am aflat în faţa unei situaţii fără precedent pentru moneda unică, cu atacuri ale pieţei împotriva datoriilor suverane ale unor ţări în poziţii vulnerabile”, şi a fost nevoie de timp de reacţie întrucât UE este „o uniune de democraţii şi nu dispune de o putere centrală care să impună soluţii”, a explicat preşedintele CE.