Prezent in pozitia de gazda la reuniunea de la Budapesta pe tema proiectului Nabucco, primul-ministru maghiar Ferenc Gyurcsany a solicitat Uniunii Europene sa investeasca in proiect circa 200-300 milioane de euro. Potrivit propunerii premierului, banii ar urma sa vina prin Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana pentru reconstructie de Dezvoltare si sa fie folositi la constructia conductei. Premierul a precizat ca „acest proiect va elimina noua cortina de fier care s-a asternut peste Europa, de data aceasta o cortina de fier a furnizarii de energie. Trebuie sa construim conducte care sa ne diversifice furnizorii, mai ales in contextul recentei dispute a gazului intre Rusia si Ucraina. Europa trebuie sa aiba o noua atitudine fata de tarile care pot sa ii furnizeze gaz prin conducta Nabucco. Am luat act de faptul ca atat Azerbaidjan cat si Turkmenistan au teluri ambitioase in materie. Este nevoie de parteneriate strategice cu acesti furnizori, ei dorind in primul rand de la noi un transfer tehnologic si un sprijin pentru cerecetare si dezvoltare in acest domeniu, precum si o perspectiva europeana pe viitor”.
Prezent la intrevedere ca observator, permierul Cehiei Mirek Topolanek a precizat ca proiectul are o importanta aparte pentru Uniunea Europeana (aflata acum in perioada presedintiei cehe) , din punctul de vedere al securitatii, pacii si sigurantei energetice. El a precizat ca in astfel de proiecte de amploare este nevoie de o pozitie comuna europeana si o politica unica in domeniul energetic. Pentru a elimina orice temeri ale furnizorilor actuali, Topolanek a declarat deschis ca „acest proiect nu este unul anti-rusesc sau anti-Gazprom, ci unul pro-european, in deoarece Europa il construieste in interesul propriu”.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, si-a declarat sprijinul pentru materializarea cat mai rapida a proiectului, tocmai in ideea diversificarii surselor de energie. El a declarat ca, in prezent suntem excesiv de vulnerabili in privinta livrarilor de gaz, atat catre Uniunea Europeana cat si catre tarile din jur. Din acest motiv, Nabucco trebuie sa mearga inainte. Vreau sa va asigur de sprijinul Comisiei Europene in aceasta privinta.
Lucrarile la conducta Nabucco ar urma sa inceapa in acest an sau la anul, sa fie completa in 2013 si pe deplin operationala in 2015. Daca proiectul ramane in forma actuala, ar gazoductul ar urma sa aiba 3.300 kilometri lungime si sa coste 9-10 miliarde euro. Potrivit calculelor preliminarii, prin conducta ar urma sa se transporte 31 miliarde metri cubi de gaz metan anual. Potrivit turcilor de la Botas, (pe teritoriul Turciei urmand sa fie aproape 2.000 km din conducta), proiectul va avea doua parti. In prima faza se va lega hub-ul de la Baumgarten, din Austria de Ankara, apoi constructia restului din conducta principala, de la Ankara pana in Turkmenistan, dar si cele doua conducte secundare prin care va veni gazul din Iran si Egipt.