Disciplina bugetară trebuie să se aplice în mod diferenţiat în Europa, însă ţările cu cele mai mari probleme, precum Grecia, nu au altă variantă decât rigoarea, în caz contrar riscând "intrarea în incapacitatea de plată", a atras atenţia preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Bruxelles.
"Nu există o soluţie unică pentru toţi, trebuie ţinut cont de situaţia proprie a fiecărei ţări în materie de consolidare bugetară", a subliniat Barroso, însă
"ţările sub un program de ajutor nu au alternativă" la consolidarea bugetară, în caz contrar riscând "intrarea dezordonată în incapacitate de plată, ceea ce nu este o soluţie", a declarat Barroso, ca răspuns la o întrebare despre situaţia din Grecia.
"Ar fi complet iresponsabil să le spunem acestor ţări să încerce să relanseze creşterea prin adâncirea deficitului. Într-un astfel de caz, aceste ţări ar plăti dobânzi mult mai ridicate", a explicat el. "Ar fi demagogic şi nu ar fi serios să le spunem că îşi pot relaxa eforturile de consolidare bugetară", a continuat Barroso.
Preşedintele CE a recunoscut în acelaşi timp că "un nou consens este pe cale de a se forma pentru a combina consolidarea cu creşterea (…) Este adevărat că dezbaterea din Franţa şi din Grecia a pus accent pe această necesitate urgentă", a mai spus el.
Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a reafirmat luni că pactul de stabilitate şi creştere nu impune o regulă uniformă pentru toţi şi că acesta ar permite o diferenţiere între state în funcţie de condiţiile macroeconomice, lăsând de înţeles că Bruxelles-ul şi-ar putea relaxa poziţia asupra unor eventuale derapaje bugetare în anumite ţări.
Sursa: Agerpres