Casa, monument istoric, a fost ipotecata de Eric Bartha, noul proprietar, i favoarea Bancorex, pentru obtinerea unui imprumut destinat firmei sale, World Trade Center Management Romania. Din debitor al Bancorex, Bartha a ajuns, prin intermediul firmei sale, dator la AVAB. Cu plati restante de citeva sute de mii de dolari, casa fostei familii Ghica este acum la un pas de executare silita.
Casa Ghica, fondata i anul 1897, a fost cumparata de familia Bartha (actionar la centrul de afaceri World Trade Center) i 1994, dupa ce tenismenul Ilie Nastase a esuat i icercarea sa de a o achizitiona. Imobilul a fost cumparat de la mostenitorii familiei Ghica, serban si Constantin Ghica, contra unui pret pe care actualii proprietari prefera sa il pastreze confidential. Suma vehiculata este i jurul unui milion de dolari.
Trei ani mai tirziu, i 1997, Eric Bartha admite sa constituie imobilul, restaurat, i ipoteca, pentru obtinerea unui imprumut de la Bancorex. De creditul de la Bancorex avea sa beneficieze firma sa World Trade Center Management Rominia (WTCMR). Valoarea imprumutului, inclusiv dobinzile, se ridica la aproape 1,3 milioane de dolari, din care pina i prezent a fost platit aproape un milion de dolari.
Debitorul vrea sa scape de executare, i instanta
Dupa absorbirea Bancorex de catre Banca Comerciala Romina, creantele bancii au fost transferate la AVAB. WTCMR a fost preluat de Agentie cu o datorie de peste 700.000 dolari.
La sfirsitul anului trecut, AVAB si Eric Bartha au iceput negocierile pentru esalonarea datoriei restante. in urma discutiilor dintre cele doua parti, a fost icheiata o conventie, potrivit careia WTCMR avea de rambursat itreaga datorie, esalonat, i termen de sapte luni, i rate lunare de cite 100.000 dolari.
Acesta a fost iceputul noii relatii itre debitor si AVAB, al carei sfirsit isa se va pronunta i instanta.
Exista deja o practica recunoscuta a debitorilor ajunsi i miinile AVAB. Ei icearca prin toate mijloacele ori sa iasa cit mai ieftin din aceasta afacere ori sa obtina, cu concursul instantei, aminarea la plata. Nici cazul Bartha nu iese din nota obisnuita. Doar i prima luna ce a urmat semnarii conventiei, WTCMR a achitat prima rata i conformitate cu itelegerea parafata, pentru ca platile care au urmat au oscilat i jurul unor sume de ordinul a citorva zeci de mii de dolari.
Anca Bartha, actionar la WTCMR, afirma ca ” firma a efectuat platile i limita disponibilitatilor” si ca reprezentantii societatii au fost nevoiti sa amine o parte din sume, constrinsi fiind de „situatia economica generala”. „Noi vrem sa platim, dar am solicitat o perioada mai lunga pentru esalonarea datoriei. Avem si noi angajati, trebuie sa ne continuam activitatea”, precizeaza aceeasi sursa.
De altfel, doamna Bartha recunoaste ca imposibilitatea achitarii ratelor conform graficului stabilit initial cu AVAB era previzibila chiar i momentul semnarii Conventiei. si totusi, debitorul a acceptat icheierea ei. Poate din teama de a nu fi declansate operatiunile de executare silita, asa cum sustin acum reprezentantii WTCMR sau poate pentru ca sperau itr-o revizuire ulterioara a graficului. insa, nerespectarea platilor, conform conventiei, a atras somatii din partea AVAB. Fireste, evenimentele ulterioare nu au scos din joc interventiile din partea unor persoane sus-puse. „Acest mod de a itelege solutionarea problemelor m-a determinat sa fiu lipsit de clementa”, afirma seful AVAB, Dan Pazara. si a dispus iceperea actiunii de executare silita. insa, reactia debitorului a venit prompt. A actionat i instanta decizia AVAB si a obtinut suspendarea operatiunii. Iar succesele s-au tinut lant. Curtea de Apel – sectia contencios a decis, la cererea debitorului, aplicarea unei amenzi a sefului AVAB, cu 500 de lei pe zi despagubiri i folosul statului (WTCMR solicitase o amenda de 500.000 lei), pina la comunicarea raspunsului privind o reesalonare a datoriei.
Casa este evaluata la 2 milioane de dolari
Lupta este departe de a se fi terminat. Dan Pazara ne-a declarat ca va relua operatiunea de executare silita. Pazara afirma ca, simultan cu neonorarea obligatiilor catre AVAB, Bartha realizeaza noi investitii. „Nu pot accepta ca debitorii sa prospere folosindu-se de banii publici”, precizeaza seful AVAB.
La polul opus, reprezentantii WTCMR au afirmat categoric ca se vor opune acestei decizii. Vor cauta mai multa itelegere la Curtea de Apel – sectia comerciala, pentru a obtine o reesalonare a platilor itre 30.000 si 40.000 de dolari pe luna. Acum, situatia se prezinta astfel: WTCMR are datorii restante i valoare de 386.773 dolari, exista o conventie de esalonare nerespectata de debitor, procese i instanta soldate cu amendarea sefului AVAB Dan Pazara, plingeri penale idreptate impotriva evaluatorilor AVAB. Agentia isi va continua demersurile pentru executare silita, dar si Bartha va actiona pentru a bloca procesul. Iar ultima cale de atac este orientata impotriva raportului de evaluare. Reprezentantii WTCMR folosesc i interesul lor dosarul de evaluare a Casei Ghica itocmit i perioada contractarii creditului de la Bancorex. Valoarea rezultata a fost de 15, 459 milioane de dolari. Acestei sume i se opune cea a evaluatorilor AVAB (este vorba despre fostul evaluator – IRECSON, iar actiunea WTCMR se idreapta si asupra presedintelui acestuia, Dumitru Porojan, semnatar al Raportului de evaluare). Din acest Raport, despre care arhitectul Adina Dinescu, manager al firmei Transalpin Industries SA (componenta a grupului WTCR), spune ca „a fost neprofesionist itocmit, fara o deplasare a evaluatorilor i incinta casei si fara sa cuprinda valoarea istorica a ei”, rezulta valoarea de 2 milioane de dolari.
Cazul societatii World Trade Center Management Romania este tipic pentru modul i care sunt solutionate problemele debitorilor i relatia cu statul. Cind nu exista o alta cale pentru a usura povara platilor, justitia lasa deschisa o poarta de scapare. Ramine de vazut care va fi cistigatorul i disputa AVAB – Bartha: debitorul (prin obtinerea unei aminari a platilor) interesat sa-si apere averea, sau statul, interesat, de asemenea, sa-si recupereze cit mai rapid sumele pe care le-a preluat la datoria publica.
Bartha si AVAB se lupta pentru Palatul Ghica
5 octombrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 5 octombrie 2000, 15:00
Casa, monument istoric, a fost ipotecata de Eric Bartha, noul proprietar, i favoarea Bancorex, pentru obtinerea unui imprumut destinat firmei sale, World Trade Center Management Romania. Din debitor al Bancorex, Bartha a ajuns, prin intermediul firmei sale, dator la AVAB. Cu plati restante de citeva sute de mii de dolari, casa fostei familii Ghica este acum la un pas de executare silita.Casa Ghica, fondata i anul 1897, a fost cumparata de familia Bartha (actionar la centrul de afaceri World Trad
Etichete: arhiva,
avab,
bartha,
dolari
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Liderii sindicali joaca la trei capete. Vor sa intre si i Parlament, sa faca afaceri si sa reprezinte si muncitorii
- Apa minerala este un nesecat izvor de dispute itre firmele private si stat
- Dolarii te ivata sa vezi lumea de sus
- De-a baba-oarba cu programul PSAL
- Statul s-a pacalit cu accizele
- Bazar
- Toti oamenii premierului
- Dobinzile bancare nu acopera inflatia anuntata
- George Haber: „Nu mi-e frica de marile companii”
- Din criza petrolului, scapa cine poate