Republica Cehă a fost printre primele ţări europene care au instituit în luna martie starea de urgenţă şi a aplicat măsuri foarte severe de limitare a epidemiei. Frontierele au fost închise atât pentru străinii care vor să intre în ţară, cât şi pentru cetăţenii cehi care ar fi dorit să plece în străinătate, s-a instituit carantina obligatorie pentru toţi cetăţenii cehi reveniţi în ţară, a fost sistat complet transportul aerian, s-au interzis deplasările neesenţiale, au fost închise şcolile, barurile, teatrele, cinematografele şi celelalte locuri unde se poate aduna multă lume, iar masca a devenit obligatorie pentru orice ieşire din casă.
Relaxarea restricţiilor antiepidemice
Această ţară se numără de asemenea printre acelea care au început cel mai devreme relaxarea restricţiilor antiepidemice, cele mai multe dintre centrele de retail şi terenurile de sport fiind acum redeschise, iar începând de luni se vor putea desfăşura evenimente publice cu până la 300 de participanţi şi vor fi redeschise şcolile şi bazinele de înot.
Potrivit ministrului ceh al sănătăţii, Adam Vojtech, etapa iniţială de relaxare a restricţiilor începută pe 11 mai nu a avut vreun efect advers. ”Nu s-a remarcat un trend negativ, încă este valabil faptul că Republica Cehă a gestionat situaţia foarte bine”, a spus el în faţa presei, adăugând că relaxarea restricţiilor va continua.
Până vineri dimineaţă această ţară avea confirmate 8.757 cazuri de COVID-19, dintre care 306 decese. În prezent există două focare majore, în capitala Praga şi într-o zonă minieră din estul ţării unde au fost confirmate peste 100 de cazuri în rândul minerilor dintr-o singură mină şi al familiilor acestora. Creşterea de marţi a numărului noilor cazuri confirmate la 111, maximul lunii mai, a fost atribuită acelei mine. La Praga, unde în medie s-au înregistrat luna aceasta circa 50 de noi cazuri zilnice, acestea par a fi distribuite în toate zonele capitalei.
Sursă foto: INQUAM Octav Ganea