PDL se află singur la guvernare pentru că preşedintele Traian Băsescu a semnat deciziile de revocare a tuturor miniştrilor PSD. Pentru a rezista unei moţiuni de cenzură, PDL are nevoie de voturile UDMR, ale reprezentanţilor minoritarilor, dar şi a altor 17 parlamentari.
Premierul Emil Boc trebuie să desemneze dintre miniştrii PDL interimarii pentru portofoliile rămase libere prin plecarea PSD-ului de la guvernare. Interimarimatul va dura 45 de zile, timp în care premirul va trebui să obţină suportul politic pentru un nou Executiv. „În perioada următoare, de 45 de zile, primul ministru va trebui să-şi găsească sprijin pentru a-şi asigzura o majoritate, astfel încât să poată veni cu un nou Guvern în faţa Parlamentului. Sper să nu dureze 45 de zile. Vă asigur că România merge înainte”, a declarat preşedintele Traian Băsescu într-un discurs susţinut la Cotroceni de la ora 18:30.
Guvernul Boc rezistă unei moţiuni dacă PDL obţine 17 voturi PNL sau PSD
În cazul în care partidele aflate în opoziţie vor depune o moţiune de cenzură în această perioadă de interimat (cum a declarat azi, de altfel, preşedintele PNL, Crin Antonescu – n.r.), există două posibilităţi: fie PDL reuşeşte să negocieze cu celelalte partide politice susţinerea unui guvern minoritar şi moţiunea de cenzură este respinsă, fie moţiunea trece, iar preşedintele Traian Băsescu desemnează un nou prim ministru. Acesta va trebui ca în 10 zile să se prezinte în faţa Parlamentului cu noul Cabinet.
Având în vedere că, din cei 471 de parlamentari, PDL are 168 de deputaţi şi senatori, pentru a rezista unei moţiuni de cenzură, democrat-liberalii mai au nevoie de susţinerea a 68 de parlamentari, întrucât moţiunea de cenzură poate fi adoptată cu votul a 236 de parlamentari. UDMR, un posibil aliat al PDL, are 31 de parlamentari, alte voturi putând fi câştigate de la cei 18 reprezentanţi ai minorităţilor şi de la cei doi parlamentari fără apartenenţă la grup parlamentar. Astfel, rămân 17 voturi care să fie obţinute de la PNL sau PSD-PC.
Fără alegeri anticipate cu 6 luni înainte de prezidenţiale
În cazul în care moţiunea de cenzură trece şi Guvernul cade, preşedintele ţării numeşte un nou premier, care are 10 zile la dispoziţie pentru a forma un nou Guvern.
Dacă Parlamentul respinge noul Executiv, procedura se reia şi dacă nici al doilea Cabinet nu este acceptat de Parlament trebuie organizate alegeri anticipate. Numai că, fiind perioada anterioară alegerilor prezidenţiale, Constituţia interzice acest lucru, precizând că „Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă”.
Oricum, timpul până la alegeri fiind atât de scurt, iar parlamentarii ocupaţi cu participarea la campania electorală, este puţin probabil să se tot voteze guverne.
UPDATE
Cum au împărţit miniştrii PDL portofoliile
Premierul Boc a anunţat lista miniştrilor din cabinetul său care vor ocupa, interimar, şi posturile de ministru vacantate de plecările miniştrilor PSD. Premierul a precizat că va merge în Parlament cu un nou Guvern. Iată lista interimarilor:
-Cătălin Predoiu la Ministerul Afacerilor Externe
-Adriean Videanu la Ministerul Sănătăţii
-Elena Udrea la Ministerul Mediului
-Gheorghe Pogea la Ministerul Muncii
-Gabriel Sandu la Ministerul pentru IMM
-Sorina Luminiţa Plăcintă la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul
-Vasile Blaga la Ministerul Administraţiei şi Internelor
-Radu Berceanu la Ministerul Agriculturii
-Emil Boc la Ministerul Educaţiei