Fostul preşedinte a comparat deciziile actualului guvern – creşterea pensiilor speciale, a salariilor bugetarilor cu 70% şi a altor cheltuieli – cu cele ale guvernului Tăriceanu din perioada 2007-2008. În opinia sa, majorările de cheltuieli cărora li se va adăuga scăderea veniturilor bugetului, ca urmare a reducerilor de taxe, vor mări foarte mult deficitul bugetar şi vor impune împrumuturi mari, dar şi tăieri masive de cheltuieli în anul 2017 care vor afecta întreaga economie. Din punctul său de vedere, politica actualului guvern este nesustenabilă.
El a estimat că noul Cod fiscal, care prevede scăderea TVA de la 24% la 19%, a impozitului pe dividende de la 16% la 5%, a accizelor la carburanţi cu 16-18% faţă de nivelul actual, eliminarea taxei pe stâlp, va fi votat de Parlament, la sfârşitul lunii august. Întrebat despre reacţia preşedintelui Iohannis, Băsescu a spus că acesta a luat în considerare opinia Băncii Naţionale, în timp ce PNL a ignorat-o, iar acum încearcă să se spele pe mâini.
„Teza lui Tăriceanu din 2008 este reinventată de Ponta”, a spus fostul preşedinte, precizând că, în timpul crizei din 2009-2010, statul a luat împrumut 19 miliarde euro de FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, dar a tras efectiv 17 miliarde euro, din care doar 8,5 miliarde euro au fost folosite pentru finanţarea deficitului bugetar. După 2012, Ponta a împrumutat 11 miliarde euro de la bănci deşi a avut creştere economică şi un deficit bugetar mic.
Comisia Europeană a estimat că deficitul bugetar va ajunge la 3,5% din PIB, în 2016, în cazul în care taxele vor fi reduse. Consiliul Fiscal a prognozat un deficit bugetar de 4,6% din PIB dacă vor fi aprobate şi creşterile de salarii. România s-a angajat, conform Pactului de stabilitate, să atingă un deficit bugetar de 1,2% din PIB, în 2016. Depăşirea pragului de 3% din PIB va atrage o procedură de deficit excesiv din partea Comisiei Europene care prevede obiective clare, pe termen scurt, de reducere a deficitului bugetar.