Preşedintele Traian Băsescu le-a spus miniştrilor că optimismul Băncii Naţionale a României privind economia nu are acoperire în evoluţiile viitoare, deoarece România va înregistra o scădere a PIB şi în trimestrul II şi va intra în recesiune, asigurând însă că va rămâne un partener al Guvernului.

Banca Naţională a României are o rezervă de aproape 12 miliarde euro şi deţine în lei echivalentul a 6 miliarde euro, care sunt bani ai băncilor comerciale, fiind obligată să rămână cu o rezervă de numai 2% pentru ca România să intre în zona euro în 2014, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Băncile sunt obligate să constituie la BNR rezerve minime obligatorii reprezentând 18% din resursele atrase în lei, inclusiv prin depozite de la populaţie şi firme, cu maturitate sub doi ani. În cazul pasivelor în valută, rezerva obligatorie este de 40%, la aceeaşi maturitate.

Prezent la şedinţa de duminică a Guvernului, şeful statului a arătat că BNR trebuie să fie predictibilă, adică va trebui să angajeze cu băncile comerciale discuţii cu privire la reducerea rezervei BNR, la reducere banilor băncilor comerciale care se află în rezerva BNR.

„Dacă aţi văzut diverşi demagogi pe la televizor care ţipă că statul român a împrumutat de la FMI şi de la UE aproape 20 de miliarde de euro, aş vrea să ştie orice membru al Guvernului că, în momentul de faţă, în rezerva BNR se află aproape 12 miliarde de euro, iar în lei echivalentul a 6 miliarde de euro, care nu sunt banii BNR, ci ai băncilor comerciale, iar dacă vrem să intrăm în zona euro până în 2014, BNR trebuie să rămână cu o rezervă de numai 2%. Deci aceşti bani trebuie eliberaţi oricum în circuitul bancar şi înapoiaţi printr-un procedeu sau altul băncilor comerciale. Povestea pe care o vedeţi cu domni jelind pe la televizor cum că patria s-a împrumutat. Ţara s-a împrumutat ca să îşi creeze condiţii, printre altele, ca să elibereze banii care nu sunt ai ei”, a spus Băsescu miniştrilor.

El a arătat că banca centrală trebuie să elibereze treptat aceşti bani şi că este „o întreagă filosofie” de eliberare a sumelor din rezerva BNR, deoarece o eroare în eliberarea unor sume prea mari sau prea mici poate afecta rata de schimb şi genera inflaţie.

Preşedintele a cerut miniştrilor, ca oameni politici, să transmită partidelor din care fac parte că un obiectiv este începerea reducerii treptate a rezervei BNR care provine din banii băncilor comerciale.

Statele dezvoltate din UE au rezerve minime obligatorii de cel mult 2-3%.

SURSA: Mediafax

Citeşte şi :

Băsescu anunţă recesiunea, pe EVZ.ro